Syksy on pian täällä - miksi siitä kannattaa olla innostunut?

Syksy on jälleen nurkan takana ja minun on aika kömpiä pienestä kolosta, jossa olen viimeiset pian yhdeksän kuukautta lorvinut.

En tiedä sinusta, mutta syksy on minulle kuin uusi vuosi. Jopa enemmän kuin oikea uusivuosi. Se voi johtua siitä, kun kesän jälkeen on palannut uuteen vuoteen koulussa ja päässyt tavallaan aloittamaan puhtaalta pöydältä. Mikä on saanut puolestaan minut luomaan itselleni tavoitteita ei vain loppuvuodelle vaan myös koko opiskelulle.

Nyt on kuitenkin ensimmäinen syksyni hetkeen kun minulla ei ole opintoja, ja arkeni tuleekin opintojen sijaan keskittymään työntekoon. Mikä tuntuu samaan aikana hyvin oudolta, mutta myös hyvinkin virkistävältä, koska tämä on ensimmäinen syksyni työpaikassa jossa työskentelen ma-pe ajalla, ja jokainen viikonloppu minulla on vapaata.


Syyspäiväntasaus on vasta kuukauden päästä (päivä, jolloin pohjoisella pallonpuoliskolla kesä loppuu ja syksy alkaa astronomisen määritelmän mukaan, tämä päivä on 22.9. tänä vuonna), mutta se ei tarkoita, etteikö syksystä voisi olla jo nyt innoissaan!

Itse olen yksi niistä, jotka ovat valmiita syksyn tuloon jo elokuun alussa, joten olen tässä vaiheessa kuukautta jo hyvin syksyisessä mielentilassa.


Itse siirryn virallisesti syksyiseen mielentilaan tekemällä jotain uutta hiuksilleni, ja tänä vuonna päädyimme kampaajani kanssa hiukan tummempaan lopputulokseen. Olen vuoden alusta ollut hiusten vaalennusmatkalla, mutta syksyksi tahdon aina kokeilla jotain erilaista. Joko se on väri tai leikkaus. Nyt se oli hiukan molempia.



Syksy on sellainen aika jolloin tapahtuu kaikenlaista ja oma kalenterini täyttyy aina kaikenlaisesta ihanasta syksyisestä tekemisestä, minkä vuoksi halusin luoda näin syksyiseksi virkistykseksi pienen rakkauskirjeen syksylle.


10 SYYTÄ, MIKSI ODOTAN SYKSYÄ INNOLLA


Sieni- ja mustikkametsä

Mikään ei ole terapeuttisempaan kuin suunnata metsään ja etsiä luonnon antimia, eli sieniä. Toki itse poimin mieluummin mustikoita, sillä sienestys on aina ollut hiukan haastavaa kun ainoa, jonka osaan tunnistaa ilman että tarkistan sienen kirjasta on kanttarelli, niin koen pientä varovaisuutta mihin sieneen kosken ja mihin en.


Poimiminen ei ole kuitenkaan se ainoa hauska ja terapeuttinen osuus, vaan myös näiden putsaaminen on ihanaa. Varsinkin jos mökillä sattuu olemaan ei ole ihanampaa kuin istahtaa terassille putsaamaan sieniä ilta-auringon alle.


Omenapuutarha

Poimimisesta puheenollen, mikään ei ole myöskään ihanampaa kuin vierailla omenapuutarhassa ja jos jo innokkaat eivät ole ehtineet niin poimia yksi jos toinenkin omena omaan taskuun.


Olemme parina syksynä vierailleet malminkartanon omenatarhassa ja vaikka omenoiden poimiminen kuulostaa yksinkertaiselta, on se oikeastaan aika haastavaa. Varsinkin kun tarhassa et ole yksin. 

Viime vuonna tämä olikin meille sellainen piknik paikka enemminkin ja suosittelen lämpimästi, joko aikaisin aamusta tai myöhemmin illalla omenatarhassa vierailemaan, jotta välttyy suurimmalta turisti ruuhkalta. Varsinkin viikonloppuisin.


Raikas ilma sateen jälkeen

Monet varmasti vihaavat syksyä ja sen lähestymistä juurikin tämän vuoksi, mutta pitkän ja kuuman kesän jälkeen ei voi olla kiittämättä luontoa pienestä tai rankemmastakin sateesta. Ilma tuntuu heti raikkaammalta pienenkin sateen jälkeen ja sekös jos mikä on ihanaa!


Raikas ilma on muutenkin aivan ihana! Herääminen kylmänä syysaamuna ja astuminen ulos, jotta todella voit syleillä tuota ilmaa on parasta. Voit ihan haistaa, ja tuntea luonnon iholla ja rakastan sitä.


Leipominen

Syksy on täynnä makuja, haudutettuja ruokia ja mausteisia keittoja, mutta myös leipominen saa osansa näistä. Mikään ei ole terapeuttisempaa kuin leipoa piirakka juuri kerätyistä mustikoista tai poimituista omenoista.


Itse tykkään myös kokeilla aina jotain uutta leipomisen suhteen näin syksyllä. Yleensä se on joku uusi muffinsi tai piirakka.


Halloween!

Halloween on ollut aina minulle se juhlimisen arvoinen juhla, ja se onkin Joulun vierellä ollut yksi lempi juhlistani niin kauan kuin jaksan muistaa. Ja yksi syy myös miksi rakastan syksyä on, koska silloin päästään tätä juhlaa juhlimaan.


Mutta vaikka juhla onkin minulle hyvin mieluinen ei se silti ole suurin syy miksi rakastan syksyä. 


Kurpitsalla maustettua

Minulla kesti todella kauan, että edes maistoin mitään kurpitsaa sillä oletin ettei se kauhean makealta maistu. Eihän kurpitsa makea olekaan, mutta ehkä hyvä että hiukan vanhemmalla iällä päädyin kurpitsaa maistamaan (en vain esanssina kahvissa), sillä nyt odotan aina innolla syyskautta, jolloin tuo herkku on helpoiten saatavilla!


Luonto

Vaikka en niinkään ötököistä välitäkään ja kaupunkilaiseksi itseni luokittelen mihin ikinä elämä minut tuleekaan viemään, niin luonnosta olen aina pitänyt.


Minusta on ihanaa, että täällä Helsingissäkin, betonitalojen keskellä on metsää ja pusikkoa, puistoja joihin voi mennä rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta.


Syksy tuo minulle siis paljon iloa, kun pääsee näkemään lehtien värien vaihtumisen vihreästä keltaiseksi, oranssiksi tai punaiseksi. Mikään ei myöskään voita sitä rapisevaa ääntä kun niiden lomassa kävelee ulkona.

Eikä saa tietenkään unohtaa henkeä salpaavia auringonlaskuja. Näistä ei kauheasti kesällä pääse nauttimaan. Tai ainakin itse pidän siitä auringonlaskusta joka myös hiukan maalaa taivasta tummaksi.


Syksyn muoti

Muoti on ollut minulle aina todella lähellä sydäntä ja nuorempana haaveilinkin vaatesuunnittelijan urasta. Olin todella hulluna “Runway - Muodin huipulle” -ohjelmaan ja edelleenkin haaveilen pienestä ompelunurkkauksesta.


Tiedät varmastikin jo iän ikuisesta tyylini metsästyksestä ja sillisalaatti vaatekaapistani paljon, mutta näin muistin virkistyksenä ja uusille lukijoille: olen aina ollut hiukan hukassa oman tyylini kanssa ja siihen ei ole auttanut edellinen suhteeni, jossa minun haluttiin pukeutuvan tietyllä tavalla. Voit lukea lisää tyyliin liittyvistä aiheista täältä.


Syksyn trendit ovat aina olleet niitä joita odotan kuin kuuta nousevaa, mutta myös koska vaatekaappini on aina ollut enemmän syksyn asuja täynnä kuin muiden vuodenaikojen. Bleiserit, poolopaidat, trenssitakit ja pehmoiset kaulahuivit, ovat syyskauden ajattomuus mutta muitakin uusia trendejäkin saa aina odottaa, ihastella ja ihmetellä.

Esimerkiksi tänä vuonna kaduilla tulet aivan varmasti näkemään leopardikuosia, kukkakuvioita, läpinäkyviä kankaita sekä todella, todella korkeita kauluksia.


Tapahtumat

Kaksi tapahtumaa joista on jo tullut suorastaan perinne meille ovat: Linnanmäen IIK Week sekä Salon kurpitsaviikot.

Vaikka en niin suuri kauhun ystävä olekaan niin silti kyllä minäkin nautin hyvästä säikähtämisestä silloin tällöin. Varsinkin silloin kun tiedän jo, että kyseessä ei ole oikea vaaratilanne. IIK Week on myös sellainen johon usein menen kameran kanssa jotta saan harjoiteltua pimeällä kuvaamista.


Salon kurpitsaviikot suurenevat vuosi vuodelta, ja on oikeastaan ihana nähdä kuinka moni niistä on innostunut. Viime vuonna päädyimme Salossa Wiurilan kartanon kummitus kierrokselle, joka oli oikeasti todella kiehtova ja jopa hauska. Siinä sai samalla pienen historiallisen kierroksen itse kartanossa kummitustarinoiden lisäksi.


Pyrin aina etsimään uusia syksyn tapahtumia ja näiden toistuvien lisäksi keksimään uutta tekemistä, mikä on varmastikin se yksi suurimmista syistä miksi pidän syksystä niin paljon.


Illat pelien ja elokuvien parissa

Älä ymmärrä väärin pidän kirjan lukemisesta siinä missä muutkin, mutta istuminen alas pelikonsoli kädessä tai lempi syksyn elokuva tai sarja televisiosta pyörimässä syysiltana on yksi lempi tavoistani rentoutua ja vain olla.


Mikään ei ole muutenkaan mukavampaa kuin ottaa kuppi kuumaa ja käpertyä sen kanssa vilttiin television ääreen, ja vaikka mikään ei estäkään tämän tekemistä ympäri vuoden ei se kuitenkaan ole niin mielekästä kuumina kesäpäivinä, jolloin mieluummin nauttii siitä taivaalla loistavasta auringosta.


Talvella puolestaan vilttiin käpertymiseen ja ennen kaikkea kylmään on ehtinyt jo kyllästyä, mutta syksyllä se on ihanan virkistävää ja uutta vielä. Syksyllä sitä oikein haluaa olla hyggen ruumiillistuma.


Tulen lähipäivinä jakamaan muutamia lempi elokuvia, sarjoja täällä blogissa, mutta voit jo valmiiksi kommenteissa kertoa omasi. TAI jos sinulla on joku lempipeli voit senkin jakaa!




2 kommenttia:

  1. Oi, että - tässähän tuli kaikki ihanat syyt, miksi syksy on paras vuodenaika! 😍 Mie rakastan myös syksyä ja odotan innolla ruskaa, sekä pimeneviä iltoja. Salon Kurpitsaviikoilla on pakko käydä joskus, ehkä jo tänä vuonna, kun aikataulut ovat hieman normaalia vapaammat. 🤗 Ihanaa syksyn aikaa siulle 🍁✨

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että joku muukin on samaa mieltä, että syksy on se paras vuodenaika!! 😍
      Suosittelen ehdottomasti kurpitsaviikkoja! Sieltä saa kurpitsoja koristeluita tai syömistäkin varten hyvään hintaan ja ehdottomasti suosittelen kurpitsahodarin maistamista (jos ei satu vegaani olemaan).
      Oikein ihanaa ja värikästä syksyä sinullekin ✨

      Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset