Kuinka valmistautua syysarkeen - vinkkejä syksyisen kodin järjestämiseen

Elokuu on sitä aikaa kun palataan lomilta koulun ja työn pariin, mutta vielä elokuussa monet haikailevat kesän pariin eivätkä tahdo päästää noista lämpimistä keleistä ja rennosta meiningistä irti.

Älä ymmärrä minua väärin, vaikka rakastankin syksyä, niin ymmärrän vallan mainiosti tämän käytöksen. Kuka tahtoisi pimeyttä, märkää ja kylmää? Eipä oikeastaan kukaan, mutta Suomessa kun elämme niin on kesän väistyttävä jossain vaiheessa syksyn tieltä.


Vuodenaikojen vaihtuminen on myös mitä täydellisintä aikaa nollata ja aloittaa alusta. Tartutaan siis luudan varteen ja aloitetaan kodin sekä elämän järjestäminen syksyn arkipäiviä varten!


SANO HYVÄSTIT KESÄLLE

Ota kesän ulkokalusteet sisälle

Tuo kaikki sellaiset tavarat, joita ei voi tai et tahdo säilyttää ulkona talven yli. Älä pidä kesällä rikki menneitä tavaroita. Voi olla myös mahdollista, että hiukan uudelleen järjestämään säilytyspaikkoja, varastoa tai autotallia.


Pakkaa pois mahdolliset kesän urheiluvälineet ja varusteet

Meillä ainakin SUP-laudat lojuvat eteisessä kesäisin. joten ne saavat lähteä säilytykseen, sillä syksyn saapuessa ne eivät ole muuta kuin tilan viejinä meidän pikkuisessa eteisessä.


Siivoa kesävaatteet pois kaapista

Jos kapselivaatekaappi on sinun juttusi voi olla aika vaihtaa vaatteesi ja jättää pois ne kesäisen kevyet vaatteet, joista ei kauheasti iloa ole kylminä päivinä.

Käy vaatekaappisi myös sillä tavalla läpi, että kierrätät tai myyt kaikki sellaiset vaatteet, jotka eivät istu tai ovat rikkoutuneet ja niitä ei voi korjata.

On siis aika jälleen ottaa se korjaus, lahjoitus ja roskakori järjestelmä käyttöön!



Järjestämällä ja siivoamalla kaikki kesävarusteet pois annat itsellesi mahdollisuuden helppoon siirtymiseen syys- ja ennen kaikkea joulukauteen. Tämä myös valmisetelee sinua ensi kesään, jotta sinun on helppo aloittaa kesästä nauttiminen hyvillä mielin kunnossa olevien tavaroiden kanssa.


TERVETULOA SYKSY!

Kesän laiskottelupäivät vaihtuvat nyt kaoottisiin syysviikkoihin, mutta valmistautumalla edes hieman voit helpottaa palaamistasi säännöllisempään elämään, arkeen ja ennen kaikkea viileämpiin keleihin.


Aivan ensimmäisenä, mitä haluan että teet on:


Ota kalenterisi esille ja aikatauluta syksysi pitääksesi sen järjestyksessä!

En voi painottaa tätä tarpeeksi, mutta hyvä suunnitelma on kaiken alku ja juuri. Välttääksesi suuremmalta stressiltä itse ja jotta et tuota stressiä pienen tai suuremman perheesi jäsenille suosittelen suunnittelemaan nyt jo ainakin seuraavat 2 kuukautta. Joulu itsessään on hyvin stressaavaa, ja jos siis lähdet nyt jo suunnittelun polulle pääset hyvin lokakuun lopulla suunnittelemaan loppuvuoden ja osaat jopa sanoa helposti mitkä asiat ovat mahdollisia toteuttaa.


Suunnittele kalenteriisi siis kaikki työ/opiskelu ja vapaa-ajan suunnitelmat. Itse suosittelen lämpimästi Google kalenterin käyttämistä, sillä siellä on helppo jakaa suunnitelmat perheesi ja varsinkin puolisosi kanssa, ja jopa laittaa sellaisia muistutuksia, jotka hänkin näkee.

AVAIMET SYYSSIIVOUKSEEN, ORGANISOINTIIN JA TURHASTA EROON PÄÄSEMISEEN

Mikä on syyssiivouksen ja kevätsiivouksen ero? Syyssiivous ei pakota sinua syvä puhdistamaan kotiasi, mutta on kuitenkin hyvä jonkin asteinen siivous kuitenkin kotona toteuttaa. 

Kylmien ja pimeiden päivien lähestyessä sinä ja perheesi varmasti tulette viettämään enemmän aikaa kotona, ja samalla varmasti pyritte löytämään uuden, yhteisen arkirutiinin.


Liesituulettimen puhdistus

Milloin viimeksi kurkistit liesituulettimeen? Syksy on mitä oivallisinta aikaa tarkistaa uuni kuin myös ilmastointikanavat, sillä tämä auttaa sinua välttämään ongelmia talvikuukausina. Puhdista siis liesituuletin, vessan tuuletuskanavat sekä tarkista että patterit toimivat edelleen palohälyttimissä.


Siisti kotinne pudotuspaikka

Tiedät varmasti mistä puhun. Se paikka kotona johon, jostain syystä aina kaikki tavarat kasataan. Se mihin tiputetaan kaikki takit, kengät, laukut jne.

Varmista, että tämä kohta kotonanne on kunnossa, siistinä ja valmiina uuteen arkeen.


Sotkuiset laatikostot

Tämä on sellainen, joka tulisi tyhjentää säännöllisesti, jotta se ei pääse riistäytymään käsistä. Koska viimeksi itse katsoit kunnolla vetolaatikoihin?


Mikä loistavampi alku syksylle kuin laatikoiden uudelleen järjestäminen ja valmistautuminen siihen että jouluna ne taas tulevat täyttymään tavarasta kun uusia tavaroita saadaan lahjaksi tilalle.


Syksyn vaatekaappi

Tervepä terve, lempivillapaitani! Kuten jo ylempänä mainitsin, nyt on se hetki kun aamujen lisäksi päivätkin alkavat viilenemään ja se tarkoittaa tosiaan kesävaatteiden säilömistä vaatekaapin perälle ja syysvaatteiden kaivamista esille.


Jos et vieläkään ole ottanut käyttöösi sellaista asiaa kuin tyhjiöpussi, niin nyt jos mikä on sopivampi hetki! Nämä ovat todella helppokäyttöisiä ja tuovat kaappiin paljon tilaa. Puhumattakaan täydellisestä järjestyksestä!

Rustassakin nämä maksavat vain 1€ (ainakin ennen alvin nousua) ja ne ovat todella hyvä tapa säilöä paitoja, housuja ja takkeja.


Vaihda sesongin tuotteet syksyn sisustukseen sopivaksi

Kaikilta meiltä löytyy jotain jota käytämme kausittain. Olohuoneessa oleva kevyempi peitto voidaan vaihtaa siihen pörröiseen ja lämpimään vilttiin. Koristetyynyt voivat muuttaa väriään tai tekstuuriaan. Kenties kynttilöitä lisääntyy tai osa vaihtuu tuoksukynttilöiksi.


Suosittelen myös tässä vaiheessa pohtimaan, onko jokin näistä sisusutuselementeistä sellainen, jota et enää käytä TAI joka ei tuota sinulle iloa: lahjoita se peitto josta et enää pidä siitä.


Tyhjennä ja päivitä kylpyhuoneen kaapit ja lokerot

Ota pieni hetki sille, että käyt kaikki kosmetiikkasi ja hygieniatuotteesi läpi. Mikä oli hitti, mikä huti? Minkä voisit lahjoittaa kaverille testiin tai mikä oli sellainen, jota tarvitset lisää?


Vaikka et ehkä olisi käyttänyt vartalorasvaa koko kesänä, tulet todennäköisesti sitä tarvitsemaan kylmempinä keleinä. Tarkista tuotteiden päivämäärät. Hyvän ihon salaisuus on, ettet käytä sen puhdistamiseen ja puhtaana pitoon vanhentuneita tuotteita.


Vaikka tämä saattaakin kuulostaa kevätsiivouksen tapaiselta suurelta hommalta niin tämä on kyllä sellainen jonka tekemistä suosittelen 3-4 kuukauden välein, sillä mielipiteemme tuotteista muuttuu. Jotkut jopa seuraavat innolla trendejä tai tahtovat tuoksua erilaiselta, ja se mitä tuotteita käytät vaikuttaa todella paljon siihen miltä tuoksut, mutta myös siihen miltä ihosi näyttää.


Tarkista lääkekaapin sisältö

En tiedä sinusta, mutta meillä on ainakin podettu pientä kesäflunssaa heinäkuussa, mikä on valmistellut meitä hiukan tulevan syksyn flunssakausiin. 


Kannattaa kurkistaa sinne lääkekaappiin ja katsoa mitä kaikkea sieltä löytyy, ja mitä puolestaan ei. Tämä tarkoittaa myös sitä kuivauskaappia, missä säilötte kaikki ihanat teet, nuudelit yms. herkut joita napostellaan flunssan iskiessä.


Poista kaikki mikä on vanhentunutta ja listaa ylös mitkä ovat asioita jotka ovat vähissä tai joka uupuu kaapista kokonaan. Tiesitkö että vanhentuneet tai jopa käyttämättömät lääkkeet voit viedä apteekkiin? Nämä ovat vaarallista jätettä, ja ne tulee hävittää asianmukaisesti, minkä apteekki osaa parhaiten.


Lue lisää aiheesta: Palauta lääkkeet apteekkiin


Vie pois lahjoitus kasasi

Aloita uusi kausi poistamalla ne ei-toivotut esineet ja ennen kaikkea vaatteet. Tämä on se paras tapa antaa itsellesi puhdas pöytä vuodenaikojen vaihtuessa.

On hyvä jos sinulla on kotonasi varattu alue tavaroille ja ennen kaikkea vaatteille, jotka myyt tai kierrätät, mutta yhtä tärkeää on myös saada ne pois kotoasi.


Minun vaatekaapin puhdistusta pystyy seuraamaan Tisessä @paulabrigi, mutta useimmiten vaatteet menevät minulla suoraan vaatteiden kierrätykseen.


Muista, ettet voi järjestää sotkua!

Jos jokin tila on liian täynnä, pursuaa oikein tavaraa, on sinun tyhjennettävä se ensin. Käyttämällä 5-10 minuuttia päivittäin siivoukseen tuo mukanaan vain pienen muutoksen asuintilaasi, mutta se auttaa sinua rakentamaan uusia tapoja.

TALVI NÄKYY JO HORISONTISSA

En tahdo toivoa pois näitä syksyn ihania kultaisia päiviä, mutta ennen kuin siirrymme liian pitkälle tähän syysarkeen muistathan ottaa hetken aikaa joulukauden suunnittelulle. Aloita kaikki mahdolliset jouluostokset hyvissä ajoin.


Suosittelen kurkkaamaan postaukset: 8+1 kuinka valmistautua jouluun ja Miten suunnitella stressivapaa joulu. Lisää jouluaiheisia postauksia löydät tästä.


Laita kalenteriisi muistutus, että muistatkin sitten aloittaa tiettyjen asioiden tekemisen hyvissä ajoin. Kuten vaikka lahjojen metsästyksen. Toinen asia, mikä olisi hyvä sinne kalenteriin laittaa ylös on joulukoristeiden läpikäynti. Meiltä jokaiselta löytyy varmasti yksi, ellei jopa useampikin koriste, joka tarvitsee uuden patterin tai valitettavasti ei selvinnyt kesän yli säilössä häkkivarastossa ja se pitää heittää roskiin tai joku ei vain enää tuo samalla tavalla iloa kuin aikaisemmin.


Tuo ihanan hektinen joulukausi on täällä oikeasti yhtä nopeasti kuin syksykin on vuosi toisensa jälkeen, mutta se ei tarkoita, että et voisi varata aikaa ja nauttia syksyn mukavasta syleilystä!


Pyri löytämään itsellesi uusi tempo tämän syksyn aikana. Priorisoi tärkeimmät asiat ja ihmiset, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi syksyllä.




Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset