13 päivää lokakuuta PÄIVÄ 10 - 6 outoa tapahtumaa täydenkuun aikaan

Oletko pannut merkille, että todella monissa Halloweeniin liittyvissä elokuvissa, kirjoissa ja jopa musiikkivideoissa täysikuu loistaa taivaalla? Mutta tiesitkö, että tämä on oikeasti hyvin harvinainen ilmiö eikä tapahdu kauhean useasti.

Edellisen kerran kun täysikuu osui Halloweenin kanssa samaan aikaan, oli vuosi 2020 ja sitä ennen tämä tapahtui vuonna 2001. Seuraavan kerran kun pääsemme tätä ilmiötä todistamaan, on vuosi 2039.

Täysikuuta ympäröivät monenlaiset myytit, jotka ovat tuhansia vuosia vanhoja. Vuosisatojen ajan on uskottu, että tämä kyseinen kuun vaihe voi vaikuttaa kaikkeen ihmisten mielentilasta hedelmällisyyteen ja rikollisuuden määrään. Vaikka suurin osa näistä väittämistä tuntuukin todella epätodennäköiseltä ovat tieteelliset tutkimukset osoittaneet, että täysikuu voi aiheuttaa outoja asioita.

Ennen vanhaan uskottiin, että epilepsia ja hulluus itsessään olivat kuun aiheuttamia sairauksia. Mistä varmasti monelle tuttu sana "kuuhulluus" tuleekin. Nämä väittämät on kuitenkin kumottu jo kauan aikaa sitten. Mutta kun miettii oikein tarkkaan, miten ympäristö vaikuttaa kehoomme voivat muutamat omituiset kuuefektit alkaa kuulostamaan järkeviltä. Tietenkin olemassa sellainen asia kuin vahvistusharha, mikä saattaa selittää monet nykyajan raportit "hulluudesta" ja muista ilkeistä teoista täydenkuun aikaan.

Ihmisellä on muutenkin hyvin valikoiva muisti. Kun on täysikuu ja tapahtuu jotain odottamatonta voimme helposti yhdistää sen kuuhun ja syyttää sitä. Samoin kun on täysikuu ja mitään outoa ei tapahdu, tämä suht normaali ajanjakso haihtuu nopeasti muististamme.

Ihmiset kun tahtovat etsiä yhteyksiä ja monet käyttävät täysikuuta eräänlaisena tekosyynä tietyille tapahtumille. Mutta kuten jo mainitsin, tiede tukee muutamia outoja tapahtumia, mitkä listaan tässä postauksessa ja voit sitten kommentoida oletko huomannut näitä asioita tässä lähiaikoina, sillä tänäänhän on täysikuu.


6 OUTOA ASIAA JOTKA TAPAHTUVAT TÄYDENKUUN AIKAAN

Vuorovesi voi olla dramaattisempi

Painovoima saa vuorovedet nousemaan ja laskemaan joka päivä, ja kuun painovoima on avaintekijä tässä asiassa. Auringollakin on oma roolinsa, mutta sen vaikutus on paljon pienempi kuin kuun. 

Kun maa, kuu ja aurinko ovat kohdakkain - mikä tapahtuu usein ja täydenkuun aikaan - auringon vetovoima on linjassa kuun vetovoiman kanssa, mikä tekee näistä vaikutuksista vahvempia.

Näin saamme hiukan dramaattisempia vuorovesivirtauksia.


Kuukautiset samaan aikaan täydenkuun kanssa?

Jos kuukautisesi ovat olleet hieman epäsäännölliset, voi vanha kunnon täysikuu olla sitä mitä tarvitset. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica -lehdessä julkaistun vuoden 2011 tutkimuksen mukaan täysikuun ja kuukautiskierron välillä voi olla yhteys. 

Tutkimus seurasi 826 naisen kiertoa, jotka olivat ikäluokkaa 16-25, ja tämä osoitti, että lähes 30 prosentilla tutkimuksessa mukana olleista kuukautiset tulivat täydenkuun aikaan.

Monien muinaisten sivilisaatioiden teoriat yhdistivät kuun eri vaiheet naisten kuukautiskiertoon. Yksi yhteys on kierron kesto. Kuun kierto on kiinteät n. 29,5 päivää ja naisella kuukautiset alkavat keskimäärin 28 päivän välein. Mikä itsessään on jo kiehtova yhteensattuma.


Syntyvyys voi kasvaa

Lisääntynyt syntyvyys täydenkuun aikaan on yksi myyteistä, joka on välittynyt sukupolvelta toiselle vuosisatojen ajan. Kuten myös käy ilmi tällä on jonkin verran tieteellistä taustaa.

Japanin Kiotossa tutkijat seurasivat 1000 synnytystä yksityisissä sairaaloissa, ja he havaitsivat, että enemmän vauvoja syntyi, mitä lähempänä kuu oli maata, jolloin painovoima oli siis voimakkaimmillaan.

Varhaiset sivilisaatiot uskoivat, että kuu vaikutti hedelmällisyyteen ja pystyi jopa määrittämään sen, milloin nainen pystyi tulemaan raskaaksi. Vaikka kuun jaksoihin perustuvat hedelmällisyysmenetelmät ovat osoittautuneet tehottomiksi, jotkut uskovat edelleenkin, että täysikuu lisää syntyvyyttä.

Myytit johtuvat varmasti kuitenkin joidenkin kulttuurien vahvasta uskosta, että kuu ja kuukautiskierto liittyvät toisiinsa.


Uni voi häiriintyä

Jos sinulla on ollut todella levoton yö, jolloin olet pyörinyt ja hyörinyt sängyssä saattaa täysikuu olla syyllinen. Muistan, kuinka äiti sanoi aina pienenä täydenkuun aikaan, että oli huonot yöunet ja syytti siitä kuuta ja sitä hän tekee edelleen ja tästä olen itsekin ottanut pientä mallia.

Kuitenkin tämä outo uniyhteys osoitettiin Current Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jonka mukaan tutkimukseen osallistuneet viettivät kolme päivää unilaboratoriossa, jossa he eivät nähneet kelloja tai mitään ulkovaloa. Tutkijat havaitsivat, että täydenkuun aikaan osallistujilla meni viisi minuuttia pidempään nukahtaa, he nukkuivat 20 minuuttia vähemmän ja heillä oli 30 prosenttia vähemmän syvää unta - kaikki samalla, kun he olivat täysin tiedostamattomia kuun tapahtumia.

Toki tämä ei vaikuta kaikkiin eikä tätä omaa pyörimistä ja unettomuutta tapahdu itselläni joka täysikuu eikä edes joka kuukausi - minulla on oikeasti todella hyvät unenlahjat - mutta se puhelin yöpöydällä ... se vaikuttaa todellakin nukahtamiseen ja unen laatuun.


Mieliala voi vaihdella

Se, että täysikuu voi tehdä meistä hieman hulluja, on yksi yleisimmistä uskomuksista, jota on todella vaikea ravistaa pois harteilta. Sanat "lunacy" ja "lunatic" tulevat sanasta "luna", joka on muinaisen roomalaisen kuujumalattaren nimi. Hippokrates, Aristoteles, ja Plinius vanhempi syyttivät maniasta kuunjumalattaren pahoja vaikutteita, ja nämä assosiaatiot jatkuivat läpi keskiajan ihan nykypäivään asti.

Ei ole olemassa kuitenkaan oikeita todisteita, mitkä yhdistäisivät kuun epävakaaseen käyttäytymiseen yksi teoria viittaa siihen, että kuun kirkas valo piti ihmiset hereillä, ja heidän huono käyttäytymisensä johtui unihäiriöstä.


Eläinten hyökkäykset

Toinen suosittu uskomus on, että ihmiset joutuvat todennäköisemmin eläinten hyökkäysten kohteeksi täydenkuun aikaan. Tämän väitteen todistaminen tieteellisesti on kuitenkin todella hankalaa ja on tuottanut ristiriitaisia tuloksia.

Eräässä British Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ihmisiä ilmestyi eläinten puremien kanssa enemmän täydenkuun aikaan kuin normaalina iltana, kun taas toinen tutkimus totesi, että Australiassa koirat purivat saman määrän ihmisiä täydenkuun aikaan kuin muinakin aikoina.

Yhdessä tutkimuksessa todettiin, että lemmikit kävivät todennäköisemmin eläinlääkärin vastaanotolla iltaisin, kun kuu oli täysi ja kirkas, mikä voi viitata siihen, että ne ovat aktiivisempia ja ottavat enemmän riskejä.

Oletko huomannut erilaista käyttäytymistä lemmikissä täydenkuun aikaan?

Huomaatko sinä outoja tapahtumia aina täydenkuun aikaan?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset