Mitä tehdä, kun opiskelu vain turhauttaa?

Meillä kaikilla on sellaisia hetkiä ja jopa päiviä, kun joku tietty asia ärsyttää tai turhauttaa. Suurimman osan ajasta tunne on sellainen joka on helppo sivuuttaa ja tärkeitä tehtäviä kykenee jatkamaan, mutta toisinaan taas turhautuneisuuden tunne voi olla niin ylitse pääsemätöntä, että kaikki tuntuu vain menevän pieleen.

Itselläni on muutamiakin asioita, joita teen tällaisina hetkinä, ja kuluneen kuukauden aikana nämä ovat tulleet enemmän käyttöön syystä tai toisesta. Jostain kumman syystä kaikki on tuntunut kauhean hankalalta. Onko sinulla ollut samanlaisia fiiliksiä?

Tässä postauksessa jaan nuo vinkkini, joiden avustuksella yritän saada itseni jälleen siihen hyvään fiilikseen, joka auttaa opinnoissa kuin myös työpaikallakin.

Mitä tehdä, kun opiskelu vain turhauttaa?

Mikä tuon tunteen luo?

Oli kyse, minkälaisesta tilanteesta tahansa kaikista helpointa on selvittää, miksi tuntee ärsyyntyneisyyttä ja korjata ensin se ennen kuin lähtee tekemään mitään muuta. 

Itse huomaan ärsyyntyväni hyvin helposti ja nopeasti, jos en ymmärrä jotakin asiaa. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin asia, joka on edessäni, mutta en ymmärrä sitä. Itsessään pelkkä tietämättömyys ei kuitenkaan luo turhautuneisuutta, vaan se alkaa silloin puskea läpi, jos en ymmärrä asiaa selittämisen jälkeen. 

Olen itse visuaalinen oppija ja suoraan sanottuna vihaan, jos minulle vain selitetään, miten jokin asia toimii. Miksi? Koska kuvittelen asian mielessäni. Esimerkki; Jos kerrot minulle, että omena on pyöreä, kuvittelen pyöreän omenan, mutta jos en tiedä miltä omena näyttää kuvittelen mielessäni vain ympyrän ja jonkin ajan jälkeen ärsyynnyn, koska minulle ei ole kerrottu, miltä omena näyttää. Ainoastaan kerrottu, että noh se omena on pyöreä.

Jos ärsyynnyt samalla tavalla kuin minä kun et ymmärrä jotain suosittelen, että et syytä opettavaa henkilöä. Hän ei välttämättä tiedä, mikä on sinulle paras tapa oppia ja tämä kannattaa sanoa. 

Minulla on myös todella vilkas mieli, olen täynnä ajatuksia ja kuvia, ja joskus niiden ulos tuonti joko paperille tai vain ääneen sanominen tuntuvat todella vaikeilta. Tämäkin tuo turhautuneisuutta, jolloin usein luovutan asian suhteen.

Se että tiedät, miksi turhaudut, on hyvä selvittää, ei jotta voisit ehkäistä tunteen tuntemisen, sillä se on suora mahdottomuus, vaan jotta tiedät, miten pääset eteenpäin. Mikään ei kasvata turhautuneisuutta enemmän kuin itse turhautuneisuuden tunne.


Onko sinulla nälkäkiukku?

Oli kyseessä pienempi tai suurempi nälkä se luo aina pientä väsymystä ja/tai kiukkua.

Tämä ei ole mikään pelkkä lasten juttu, vaan aikuisetkin kokevat nälkäkiukkua. Kasvava kiukku tai ärsyyntyminen johtuu usein verensokerin laskusta, mikä puolestaan nostattaa kehon stressihormoneja. 

Nälkäkiukku on helppo ehkäistä syömällä jotain pientäkin. Pelkän sokeripalan syöminenkin helpottaa monia, mutta jos nälkäkiukku kuitenkin iskee kannattaa silloin henkisesti ja emotionaalisesti raskaita tehtäviä välttää, kunnes pääset kunnolla syömään.

Kiinnostaisiko teitä muuten nähdä, joko blogissa tai somessa välipala- ja/ tai aamupalavinkkejä?


Miten olet nukkunut?

Kuten syömisellä on myös unella todella suuret vaikutukset meihin ja ennen kaikkea mielentilaamme ja vähäinen unen saanti voi myös syömättömyyden tavoin tuoda mukanaan kiukkua.

Huonosti nukuttu yö tai heikko unenlaatu voivat siis olla osa syynä helposti ärsyyntymiseen. Itse ärsyynnyin muutama viikko sitten helposti huonosti nukuttujen öiden takia ja tähän syynä oli inhottava syysflunssa, johon olin sairastunut sitä edellisen viikonlopun aikana.

Hyvään unirytmiin on kuitenkin itselläni helppo palautua. Tässä muutama oma vinkkini;

  • Ei televisiota, puhelinta tai muita älylaitteita tai keinovaloja - Kaikki valot aktivoivat aivoja. Esimerkiksi elektronisten laitteiden sininen valo häiritsee elimistössä luontaisesti esiintyvän melatoniinin eritystä. Melatoniini lisääntyy pimeässä, mikä nopeuttaa nukahtamista.
  • Täydellinen tila - Viileässä, pimeässä ja meluttomassa tilassa nukkuu aina parhaiten. Itse rakastan nukkua ikkuna auki ja jos minulla on kauheasti vaikeuksia nukahtaa tai heräilen usein yöllä, aukaisen ikkunan. Raikas ilma tekee ihmeitä.
  • Syö kevyesti - Nälkäisenä ei kannata mennä vuoteeseen, sillä nälkä nostaa vireystasoa. Oletko joskus herännyt nälkään aamuyöstä? Älä siis unohda iltapalaa, mutta älä syö liian tuhdisti. Kevyt hiilihydraattinen iltapala voi auttaa nukahtamiseen esimerkiksi jugurtin, hedelmien tai pähkinöiden nauttiminen. Yrttitee on myös hyvä iltajuoma ja auttaa rentoutumisessa.
  • Yritä pitää kiinni nukkumisrutiineistasi - Sänkyyn kannattaa mennä vasta väsyneenä. Jos yrittää väkisin saada unta, nukahtaminen vaikeutuu entisestään. Jos väsymys tulee paljon aikaisemmin kuin yleensä, siitä huolimatta on hyvä sinnitellä myöhempään. Nukkumisrutiineista poikkeaminen voi vaikeuttaa unen saantia seuraavana päivänä. Tämä voi olla hyvin yleinen syy kaupassa työskentelevien ärtyneisyydelle; huono unirytmi, sillä työajat vaihtelevat koko ajan. Olkaa siis ystävällisiä sille kaupan kassalle.


Tarvitsetko tauon?

Jos huomaat turhautuneisuuden vain kasvavan ja pystyt, niin suosittelen tilanteesta poistumista. Joko henkisesti tai fyysisesti.

Joskus vietämme aivan liikaa aikaa jonkin asian parissa ja varsinkin silloin, jos asia ei etene mihinkään, koska tahdomme saada saattaa asian päätökseen. Yleensä tällaisissa tilanteissa ärsyyntyminen ja turhautuneisuus monin kertaistuvat ja kiukkuisena mitään ei saada aikaiseksi. Tunteiden noustessa korkealle paras ajatus on ottaa pieni tauko.

Minusta paras idea on lähteä kävelylle ja musiikin kuuntelu. Mieluiten molemmat samaan aikaan. En tiedä mikä siinä kävelyssä on, mutta kun tunnen itseni olevan jumissa nappaan kuulokkeet ja lähden ulos selvittämään ajatuksia. Yleensä ne solmussa olleet ajatukset aukeavat tai sekalaisten ajatusten pilvikuvitelma selkenee.

Vältä kuitenkin sosiaalisen median selailua, sillä tauon tarkoitus on olla vain tauko eikä sellainen, johon unohdat itsesi moneksi tunniksi. Tauon kuuluu olla sellainen, jossa keräät itsesi, annat itsesi hetkellisesti olla jotain muuta kuin se tehtävä, jonka parissa olet rehkinyt koko aamupäivän. Tauko on pieni mahdollisuus olla hetken muutakin kuin opiskelija.


Tarvitsetko isomman tauon?

Joskus edessä oleva tehtävä voi tuntua niin raskaalta, ettei tekeminen onnistu laisinkaan, ja sekin on ihan normaalia, ettei pääse aloittamista pidemmälle.

Tällaisessa tilanteessa, kun se aloittaminen tuntuu helpolta, aikaa on, mutta pää ei tuota vain sellaisia tuloksia, mitä toivoisi niin kannattaa harkita pidemmän tauon pitämistä. Sellaista, jossa suljet läppärin, ja avaat sen vasta päivän tai parin päästä.

Opiskelusta saa positiivisemman ja motivoituneemman tunteen, kun oma fiilis on hyvä.

Muista kuitenkin pitäytyä niissä opinnoissa. Muokkaa vaikka muistiinpanoja, lue se luku läksy. Haali itsellesi uutta tietoa aiheesta riippumatta ja kysy vaikka luokkatovereiden mielipidettä. 


Listaa ylös asiat joita sinun tulee tehdä, priorisoi

Joskus turhautuneisuus voi johtua liiallisesta työn määrästä etkä välttämättä tiedä mistä aloittaa tai aloittaessasi löydät aina uuden asian, joka sinun tulisi tehdä.

Pysähdy. Hengitä. Ja luo lista, jonka avulla lähdet tekemään kyseisiä asioita. Mieluiten siinä järjestyksessä, jossa olet ne ylös laittanut. Tämä auttaa sinua priorisoimaan asiat ja pitäytymään yhdessä tehtävässä niin kauan kuin on tarve, etkä kesken kaiken aloita uutta tehtävää.

Opinnoissa helpointa on aloittaa niistä asioista, jotka jo jotenkin osaat tai tuntuvat helpommilta, sillä kaikki me mielellämme teemme asioita, joita osaamme. Hitaasti siirry haastavampien tehtävien pariin ja näin myös saat pientä onnistumisen tunnetta opiskeluusi, joka lisää motivaatiotasi.


declutter - siivoa tilasi

Huomaan itse todella usein, että sotkuinen tila saa mieleni tuntumaan sotkuiselta, mutta myös itse sen tilan, jossa olen ahtaalta. Tämä usein luo paljon turhautuneisuutta ja jopa ärsyyntymistä, sillä minusta tuntuu, etten saa mitään aikaiseksi, koska ympärilläni ei niin sanotusti ole tilaa. 

Sotkuinen koti, huone tai vaan tavaraa täynnä oleva pöytä luo myös ärsytystä, koska alitajuntani tiedostaa, että olen laiminlyönyt yhtä hyvin tärkeää tehtävää - kodin pitämistä siistinä. 

Ympäristön siistinä pitäminen antaa mielelle mahdollisuuden olla herpaantumatta sellaisiin asioihin, joihin ei tahdo juuri sillä hetkellä kiinnittää huomiota tai edes murehtia.

Huomasin itse saaneeni eri tavalla virtaa opintoihin, kun sain vähän syksyisempää fiilistä niin työpisteelleni kuin kotiinkin. 


Mitä vinkkejä sinulla olisi antaa, jos opiskelu (tai työnkin teko) turhauttaa?





Lue myös;

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset