Miten luoda kestävä vaatekaappi? - 8 hitaan muodin vinkkiä

Minulle kirpputoreilla shoppaileminen on aina ollut hyvin arkipäiväinen asia. Tällä tarkoitan siis, etteivät ne ole minulle mikään uusi ympäristö, sillä vierialin erilaisissa kirppiksissä usein mummini kanssa ja suurin osa vaatteista, joita minulla lapsena oli, olivat joko kirpputoreilta tai sellaisia, jotka olivat kaverille tai tutulle jääneet pieneksi.

En koskaan nähnyt mitään vikaa siinä, että sain käytettyjä vaatteita, sillä se oli normaalia. Enkä koskaan muista saaneeni raivokohtausta vaatteen alkuperästä kuten monet nuoret saavat yleensä televisiossa. 

Tässä voi olla pohjimmainen syy, miksi minulla on kestänyt näinkin kauan löytää se oma tyyli ja vaatteet, joissa tunnen oloni omaksi itsekseni, koska pitkään en päässyt vaikuttamaan oman vaatekaappini sisältöön. Sitten kun pääsin en tiennyt, mistä aloittaa ja kuitenkin pukeutumiseeni puututtiin, vaikka se ei ole kenenkään toisen asia.

Kirpputoreilla shoppailu ei ole siis uutta, mutta pitkään en tiennyt kutienkaan, mitä kestävä vaatekaappi tarkoitti. Enkä todellakaan tiennyt, että on olemassa tapoja kiinnittää enemmän huomiota vaatteisiin, joita ostamme, jotta ne olisivat kestävämpiä muotivalintojen suhteen.

Jossain vaiheessa siirryin kirpputoreilta siihen aikakauteen, jolloin oli pakko saada uusia vaatteita vaatekaupoista. Kuitenkin minun oli oltava erittäin säästäväinen ostoksillani, joten ostin jatkuvasti alennuksessa olevia vaatteia. En kuitenkaan ymmärtänyt, että ostamani vaatteet olivat halpoja juuri sen vuoksi, että ne olivat pikamuotibrändeiltä.

Ostokseni koostuivat enimmäkseen huono laatuisista vaatteista, jotka kutistuivat, haalistuivat tai nukkaantuivat heti ensimmäisen pesun jälkeen. Harhaluuloni oli, että säästin rahaa vaatteissa, koska ostin paljon vähemmällä. En kuitenkaan osannut ymmärtää sitä, että heitin rahani pois.

Jos olisin tehnyt ostoksiani fiksummin ja käyttänyt muutaman ylimääräisen euron, minulla olisi laadukkaampia vaatteita, jotka olisivat kestäneet vuosia kuukausien sijaan ja jotka olisi valmistettu vastuullisemmin.

Tuolloin, koska maksoin vähemmän vaatteistani, en ollut kovin huolissani niiden huolehtimisestakaan, sillä olin ihastunut siihen uuden vaatteen hohtoon. Kyllä, kompastuin kuitenkin tähän kuoppaan, johon varmasti monet muutkin, jotka ovat lapsuutensa pitäneet suurimmalta osin käytettyjä vaatteita. 

Kävelin monta vuotta laput silmillä varmasti monestakin syystä, mutta suurimpana varmasti tilanne, jossa elin. Mitä kuitenkin opin tuosta hyvin harmaasta viidestä vuodesta oli, että mitä enemmän maksat ja mitä enemmän ajatusta annat vaatteillesi, sitä enemmän välität ja olet valmis pitämään huolta vaatteistasi.

Tämä oli se hetki, milloin päätin, että oikeasti pureudun tähän asiaan, päätin ryhtyä fiksummaksi päätöksissäni vaatteideni suhteen ja alkaa luomaan kestävämpää vaatekaappia.

Seuraavaksi jaan kahdeksan hitaan muodin vinkkiä, joiden avulla sinunkin on helppo luoda kestävä vaatekaappi täynnä vaatteita, joita oikeasti käytät!

8 HITAAN MUODIN VINKKIÄ

1. Pidä huoli vaatteistasi

Yksi tärkeimmistä asioista kestävämmän vaatteiden suhteen on varmistaa, että pidät huolta jokaisesta omistamastasi vaatekappaleesta. Huolehtimalla vaatteistasi pidennät niiden elinkaarta ja varmistat, että pystyt saamaan kaiken irti vaatteistasi mahdollisimman pitkään.

Ala pitämään parempaa huolta vaatteistasi jo nyt sekä kaikista tulevista vaatteistasi! Seuraa pesulapun ohjeita jokaisen vaatteen kohdalla kattaaksesi sille pitkän elämän.

Kannattaa myös varmistaa, ettet pese liikaa tiettyjä vaatteita, kuten farkkuja, joita tarvitsee pestä vain pari käyttökerran välein.


2. Osta hyvä laatuisia vaatteita

Tämä on hyvin itsestään selvä asia, mutta kestävän vaatekaapin rakentaminen edellyttää korkealaatuisten vaatteiden ostamista, jotka eivät huonone lyhyessä ajassa. Mikä puolestaan tarkoittaa pysymistä poissa pikamuodista.

Joskus korkealaatuisten vaatteiden ostaminen voi maksaa sinulle enemmän kuin oli tarkoitus verrattuna pikamuodin brändeihin. Varsinkin siirtymisvaihe pikamuodista hitaaseen muotiin voi aluksi tuntua hyvinkin häkellyttävältä, kun hintalappuja tarkastelee. Tärkeä ero tässä on kuitenkin se, että laadukkaat vaatteet kestävät pidempään.

Saatat joutua siis kuluttamaan rahaa enemmän yhdeltä seisomalta, mutta pidemmällä aikatähtäimellä tarkasteltuna säästät rahaa, koska sinun ei tarvitse ostaa joka toinen kuukausi korvaavaa vaatetta.

Muista kuitenkin, ettei hinta kerro sitä, että onko vaate laadukas vai ei. Tutustu yritykseen ja sen laadukkuuteen ennen kuin ostat.

Kuinka tietää, ovatko vaatteet hyvälaatuisia:

  • Vaatteessa on varanapit
  • Metallinen vetoketju muovisen sijaan - muovi rikkoutuu herkemmin
  • Laadukkaat ompeleet - tarkista löysät langat ja ompeleet
  • Kangaskuviot on kohdistettu siististi


3. Valitse materiaali joka kestää

Toinen tapa luoda kestävä vaatekaappi on ostaa vaatteita, jotka on valmistettu ympäristöystävällisistä kankaista. Kestävä materiaali tai kangas on kasvatettu luonnollisesti ja/tai luonnonmukaisesti, ja se on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten villasta, hampusta ja luomupuuvillasta.

Harkitse luomupuuvillavaatteiden, hamppualusvaatteiden tai lehdistä tehdyn lompakon ostamista.

Vaatteiden valmistuksessa on muitakin ympäristöystävällisiä materiaaleja, mukaan lukien kierrätysmateriaaleista, kuten kierrätetystä polyesterista valmistetut kankaat, mutta suosittelen perehtymään asiaan tarkemmin ennen kuin perustat ostopäätöksesi tähän.


4. Käytä niitä vaatteita

Kun on kyse vaatteista, jotka ostat ja/tai sallit elämääsi, sinun on varmistettava, että todella käytät niitä. Mahdollisuus on, että kaapissasi on useita vaatteita, joita et ole käyttänyt kuukausiin, vuosiin tai ehkä et ole koskaan edes sovittanut niitä.

Itselläni oli todella pitkään kaapissa näitä käyttämättömiä, jopa unohdettuja vaatteita, koska sain niitä suurimmaksi osaksi exäni tutuilta ja ostin vaatteita hänen mieltymyksensä mukaan. 

Kun ostat vaatteita tai otat vastaan niitä tutuilta, kavereilta, perheeltä, tahdot varmistua siitä, että se mitä olet hyväksymässä vaatekaappiisi, on sellainen, jota todella rakastat

Itse kieltäydyin juuri läjästä vaatteita serkultani, sillä vaikka ne "ovat kokoani" se ei tarkoita, että ne olisivat tyyliäni. Serkkuni on kyllä trendikäs, mutta hän on myös hyvin urheilullinen ja hän on 20-vuotta vanhempi kuin minä. Käsityksemme jo siitä mikä on "trendikästä" on hyvin erilainen ja se että vaatteet ovat kokoani ei tarkoita, että ne istuisivat päälleni oikealla tavalla.

Mutta luomalla tunnesiteen vaatteisiisi tulet olemaan taipuvaisempi pitämään niistä huolta ja jatkat niiden käyttöä yhä uudelleen ja uudelleen.

VINKKI

Jos et ole täysin varma, mitä vaatteita käytät ja mitä et, kokeile henkaritekniikkaa. Jos sinulla on mahdollista laittaa suurin osa vaatteistasi henkareihin roikkumaan, tämä onnistuu helposti. Käännä kaikki henkarit "väärinpäin" ja elä elämääsi normaalisti. 6 kuukauden tai vuoden päästä tarkista, mitkä henkareista ovat pysyneet väärinpäin ja mitkä on vaihtaneet asentonsa oikeinpäin. Näin tiedät mitä vaatteita olet käyttänyt kuluneiden kuukausien ajan ja mitä et, ja voit tehdä seuraavanlaisen päätöksen; mitkä ovat myyntikelpoisia, mitkä kierrätykseen suoraan meneviä vaatteita?


5. Osta käytettynä

Vintage- ja käytettyjen vaatteiden ostaminen on yksi parhaista vaihtoehdoista kestävän vaatekaapin luomisessa.

Se, että joku toinen henkilö on käyttänyt jotakin vaatetta aikaisemmin, ei tarkoita, että se olisi saavuttanut elinkaarensa lopun. Suuri mahdollisuus on, että voit löytää vaatekappaleita, jotka ovat edelleen todella hyvässä kunnossa ja joista luovuttiin vain siksi, että henkilö ei enää rakastanut sitä, se ei enää sovi hänen tyyliinsä tai muuten vain sen käyttö oli vähäistä ja vei vain tilaa kaapissa.

Kirpputoreilla shoppailu on loistavin tapa löytää vaatteita sellaisissa tyyleissä, joita et todennäköisesti enää voi ostaa, koska ne ovat vanhentuneita, ja voit saada ne erittäin alennettuun hintaan.

On monia syitä, miksi sinun pitäisi alkaa ostamaan käytettyjä vaatteita, mikä tekee niistä täydellisen lisäyksen mihin tahansa kestävään vaatekaappiin.


6. Harkitse vaatteen seuraavaa elämää

Se, mitä teet, kun vaate on päässyt elämässään loppuun, on myös erittäin tärkeää, kun luot eettistä vaatekaappia.

Kun vaatteet ovat liian kuluneita, reikäisiä tai muuten vain pilalla, et enää mahdu niihin tai olet vain valmis muutokseen, voit tehdä erilaisia toimia kestävän kehityksen edistämiseksi sen sijaa, että heittäisit rakastettuja vaatteita roskiin.

On hyvin tärkeää muistaa, että vaatteiden kierrättäminen ei tarkoita, että ne todella kierrätetään. Ja kun yksinkertaisesti heität vaatteesi pois, ne päätyvät kaatopaikalle tai poltetaan. Kun vaatteet valmistetaan polyesteristä, pääasiassa muovista, se vain lisää kasvavaa muovikriisiämme. 

Hyväkuntoinen vaate voidaan antaa ystävälle tai perheenjäsenelle, lahjoittaa kirpputorille tai hyväntekeväisyyteen, korjata tai jopa suunnitella uudeksi vaatteeksi.

Jos vaate todella on menetetty tapaus, voit luoda uuden elämän vaatteelle tekemällä siitä siivousrätin esim. pölyn pyyhkimiseen.


7. Osta paikallisesti

Toinen loistava tapa edistää kestävyyttä vaatekaappisi kautta on tehdä ostoksia paikallisesti. Tämä koskee niin uusia kuin myös käytettyjäkin vaatteita.

Ostamalla paikallisilta liikkeiltä ja brändeiltä pienennät hiilijalanjälkeä, jonka muuten loisit ostaessasi suurilta tuotemerkeiltä tai verkkokaupoista.

Voit olla rauhallisin mielin tietäessäsi, ettei käyttämääsi vaatetta ole lähetetty toiselta puolelta maapalloa. Sen sijaan se on tuotettu paikallisesti, mahdollisimman vähäisellä ympäristövaikutuksella.

Tässä on linkki kahdeksasta muotikohteesta Helsingissä.

Jos tahdot perehtyä paremmin suomalaisten vaatemerkkien vastuullisuuteen suosittelen lukemaan mtv:n uutisartikkelin: Raportti julki: Nämä suomalaiset vaatemerkit ovat vastuullisimpia - tunnettuja bröndejä listan hännillä sekä Iltalehden artikkeli: Tunnista viherpesu! Vastuulliset SUomi-muotimerkit listattiin - vaatejätti jäi nollapisteille


8. Osta vähemmän vaatteita

Ongelma mummin ja minun kirpputorireissuilla oli se, että ostimme usein vaatteita, joita emme tarvinneet ja tämä sama kulutustapa jäi minulla pyörimään hyvin pitkäksikin aikaa.

Sinun ei tulisi ostaa uusia vaatteita vain, jotta sinulla olisi enemmän vaatteita. Sinun pitäisi ostaa vaatteita ainoastaan silloin kun todella tarvitset niitä tai sinun tulisi ostaa korkea laatuisia vaatteita, joita pystyy käyttämään pitkään, mutta myös monessa eri asussa - toisin sanottuna harjoittaa kapselivaatekaappia.

Kapselivaatekaappi tarkoittaa, että sinulla on tiettyjä vaatteita, joista luoda useita asukokonaisuuksia. Esimerkkinä kolme paria housuja, pari T-paitaa ja villapaita, ja nuo kaikki sopivat yhteen.

Vähentämällä ostamiesi vaatteiden määrää pienennät panostasi uusien vaatteiden tuotannossa.


🤎🤎🤎


Loppujen lipuksi hidasta muotia on todella helppo harjoittaa ja kestävän vaatekaapin luominen sekä ylläpitäminen ei ole niin hankalaa kuin voisi kuvitella.

Kaikki alkaa siitä, että ollaan hiukan tietoisempia sen suhteen, mitä vaatteita ostamme ja keneltä sekä siitä tavasta, minkälaisia vaatteita sallimme vaatekaappiimme.

Tällaiset pienet muutokset takaavat sen, että vaatekaappimme ja ostotottumuksemme pysyvät kurissa ja järjestyksessä. Elämä tuntuu todella vähemmän sotkuiselta, kun kaappi ei ole täynnä käyttämättömiä ja huonokuntoisia vaatteita.

Mitä hitaan muodin vinkkejä sinulta löytyy?



Lue myös:

15 vinkkiä MITEN shoppailla kirpputorilla

Jos minulla olisi rahaa voisin ollakin tyylikäs

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset