Koulunkäynti voi olla yllättävän haastavaa ja viimeisen kahden vuoden aikana se on varmasti ollut monille todella raskasta koronapandemian tuottaman karanteenin vuoksi ja arkeen palaaminen voi olla hankalaa. Tämä kaikki voi olla yksi mielenterveyden vuoristorata.
Monet ovat varmasti kamppailleet ahdistavien ajatusten, eristäytymisen ja yksinäisyyden sekä toivottomuuden tunteen kanssa, koska työskentelee samassa tilassa päivästä toiseen ilman minkäänlaista kontaktia. On todella ok, jos olet tuntenut näin viimeisen kahden vuoden aikana eikä ole väärin, jos tunnet näitä tunteita nyt.
Mielenterveyskuukautta vietetään toukokuun aikaan, mutta tänään [19.04.] vietetään kansainvälistä opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Tämä on suurimpana syynä tämän päiväiselle postaukselle, mutta myös sen vuoksi lähdin tätä kirjoittamaan, koska jokaisen hyvinvointi on todella tärkeää jokapäiväisessä elämässämme ja tässä postauksessa tahdon jakaa kahdeksan tapaa ylläpitää sitä omaa mielenterveyttä opintojen aikana.
YMMÄRRÄ, ETTÄ KAIKKI KÄYVÄT LÄPI SAMOJA TUNTEITA
On hyvin helppoa tuntea olonsa yksinäiseksi, varsinkin silloin kun ei ole tavannut ihmisiä pitkään aikaan ja voi tuntua siltä, että olet yksin näiden tunteiden kanssa. Voin todellakin todeta, että et ole näiden tunteiden kanssa yksin.
Sama pätee kokeiden arvosanoihin, tehtävien arviointeihin ja ennen kaikkea työharjoittelusta stressaamiseen. On täysin normaalia tuntea olonsa epävarmaksi omasta osaamisesta ja siitä tuleeko kaikki onnistumaan.
Yritä puhua jollekin tunteistasi. Kenties jollekin luokkakaverille ja ehkä hänellä on samanlaisia tuntemuksia. Olen itse huomannut puhumisen auttavan sekä löytäneeni monia, jotka murehtivat samoista asioista. Kuten, tulenko saamaan työharjoittelupaikan ajoissa ja paikasta, jossa opin hyödyllisiä asioita. Näistä olemme puhuneet, jakaneet ajatuksiamme ja jopa antaneet neuvoja toisillemme rakentaen omaa, mutta myös samalla toisen itsevarmuutta.
Muista myös tarkastaa välillä ystäviesi tilanne! Vaikka he saattaisivat vaikuttaa siltä, että heillä olisi kaikki hyvin. Ihan yksinkertainen "Hei, ihan vaan tarkistaakseni, miten sulla menee?" voi kääntää kenen tahansa päivän parempaan suuntaan.
PUHU JOLLEKIN JOHON LUOTAT
Oletko koskaan puhunut henkilön kanssa, jonka vastaukset ovat usein luokkaa "Kyllä se siitä onnistuu" tai "Kaikki menee varmasti hyvin". Tuollaisia yleisiä vastauksia.
Tämä voi olla osa syynä sille, miksi et välttämättä enää avaudu muille tai et ainakaan enää samalla tavalla. Itselläni on ollut sellainen vaihe elämässäni, kun en tahtonut "vaivata" ystäviäni ongelmillani yksinkertaisesti sen vuoksi, koska minua pelotti, että saisin kuullakseni noita yleisiä vastauksia tai saisin samanlaisen neuvon muunneltuna minkä olin jo kuullut viikko sitten.
Rohkaisen kuitenkin sinua, että jatkat avautumista muille - erityisesti sellaisen henkilön kanssa, joka on kokenut saman ja on hyvässä paikassa, jotta voi itse keskustella siitä. Tämä helpottaa tietä molempia ja tuntuu kuin raskas kivi olisi pudonnut harteilta.
ANNA AIKAA ITSELLESI
Pänttäämisen jatkuminen koulupäivän jälkeen kotona tai etäpäivän pitäminen ei ole sama asia kuin ottaminen aikaa itselleen. Olisi hyvä, jos joka päivä - vaikka se olisi vain 15 minuuttia - tekisit jotain, josta todella pidät. Aika joka on sinulle nautinnollista on todella tärkeää, sillä se alentaa stressin tasoa ja nostattaa luovuutesi tasoa.
Tässä on muutama esimerkki:
- kävelyllä käyminen ja luonnosta nauttiminen
- lue yksi tai useampi luku hyvästä kirjasta
- soita ystävälle jonka kanssa voit olla aito
- teskentely projektin parissa johon sinulla on intohimoa (blogi, kirja, kitaran soitto)
- lyhyt elokuvan teko matkasta esim. mökille
SE MITÄ TEET EI OLE SE KUKA OLET
Huomaatko olevasi hiukan äksympi ystäviäsi tai perheenjäseniäsi kohtaan, kun olet ylikuormittunut kaikesta työstä mitä sinulla on tehtävänä? Hermostutko helpommin mitä vähemmän unta olet yön aikana saanut?
Olen aina pitänyt hyvänä ajatusmallina erottaa työ- ja kotielämän toisistaan. Älä puhu tai ajattele liikaa koti asioita töissä ja toisin päin. Saman pitäisi päteä myös opiskeluissa sekä ennen kaikkea olisi hyvä, että oppisimme erottamaan sen mitä teemme siitä keitä olemme. On todella tärkeää ottaa huomioon ne omat prioriteetit kuten perhe tai riittävä lepo. Älä anna yhden asian, joka stressaa sinua tuhota tärkeitä suhteitasi prioriteettiesi kanssa. Tämä ei todellakaan ole sen arvoista.
Kirjoita ylös kaikki prioriteettisi ja jokaisen päivän alussa, kuinka voisit antaa aikaa niille asioille sen päivän aikana. Jujuna tässä on, että ajattelet opintosi ja kotielämäsi kahtena erillisenä asiana, mikä johtaakin meidät seuraavaan aiheeseen....
LÖYDÄ TASAPAINO ELÄMÄN JA OPISKELUN VÄLILLÄ
Olen nyt täysin rehellinen. En todellakaan ole täysin varma, onko olemassa sellaista asiaa kuin täydellisen opintojen ja yksityiselämän tasapainon saavuttaminen ja ylläpitäminen. Itsellänikin on monesti vaikeuksia näiden kahden kanssa, mutta uskon silti, että tämä on yksi niistä asioista, joihin pyrimme jatkuvasti. Tässä muutama päästä lähemmäs tätä tavoitetta.
Ymmärrä mitkä ovat ne tuottavimmat tunnit ja hyödynnä niitä. Suunnittele myös taukosi. Ilman minkäänlaista suunnitelmaa on todella helppoa vain jatkaa ja jatkaa työskentelyä tai olla tekemättä mitään. Pyrin itse jättämään illat vapaaksi niin kavereita, perhettä, parisuhdettani kuin myös omia kiinnostuksen kohteitani varten, koska itse olen tuottavimmillani 9-14 välillä.
Jos sinulla on puolestaan tulossa kiireinen ajanjakso esimerkiksi koeviikko, suunnittele itsellesi "fun day". Tämä auttaa sinua lisäämään motivaatiosi tasoa, sillä sinulla on jokin asia, jota kohti työskennellä.
ÄLÄ UNOHDA PERUSTARPEITASI
Oletko koskaan kokenut sellaista päivää, jolloin olet saanut kaikki mahdolliset tehtävät tehtyä, mutta päivän päätteeksi sinulla on kiljuva nälkä, olo on heikko ja hiukan jopa turhautunut? Tämä voi kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta priorisoi aina omia perustarpeitasi.
Kerroin että oma paras aikani tuottaa asioita - oli kyseessä koulu, työ tai blogi postaukset - on aamupäivän aikana ja yleensä alan tuntemaan oloni hiukan jopa ahdistuneeksi mitä lähemmäs pääsemme kello kolmea ja miten useimmiten teen tässä tilanteessa on, että käperryn sohvalle vellomaan tähän ylivoimaiseen tunteeseen. Ei todellakaan paras idea.
Paras idea olisi poistua kokonaan siitä tilasta, jossa olet viettänyt nuo monet tunnit, ja joka tuottaa tuon ylenpalttisen ahdistuksen tunteen. Helpointa tämä on itselleni silloin kun minulla on koulua ja pääsen lähtemään kotiin. Jos aurinko paistaa olen mennyt pientä kiertoreittiä kotiin. Mikä todellakin piristää.
Kaksi päivää viikosta vietän kuitenkin aikani kotona, koska minulla on vain kolmelle päivälle kursseja, jolloin harvemmin lähden ulos pänttäyssession jälkeen. Nyt kuitenkin, kun aurinko on alkanut paistamaan terassillemme ja saimme kaivettua terassikalusteemme esiin, on ollut mukavampaa istua ilta-auringon alla hiukan ottamassa happea.
Raitis ilma piristää aina, mutta hyvä olisi myös muistaa suunnitella omia ruokailuaikoja. Tämä voi tuoda suurenkin muutoksen niin opintorutiineihin kuin myös työelämässäkin, sillä ruokailu unohtuu monelta helposti. Itselläni ainakin se unohtuu usein ja varsinkin siinä tilanteessa, jos olen saanut hyvän vauhdin kirjoittamiselle.
Kolmas asia mikä aina virkistää mieltä on veden juonti. Kotona pidän aina vesilasia lähellä ja koulussa mukana kulkee lempi Chilli's juomapulloni. Sekä Aloe bud sovellus muistuttaa minua veden juonnista tietyin väliajoin.
Viimeisenä suosittelen hyvin lämpimästi pienen treenisession sisällyttämistä jokaiseen päivään. Jos taas treenaaminen ei ole juttusi pyri pitämään 1-5 minuutin venyttely taukoja ja kävele hiukan. Varsinkin jos olet istunut koko päivän. Pyrin itsekin ehdottomasti parantamaan tätä omalla kohdallani.
Pääpointtina; aseta mielenterveytesi ja perustarpeesi tuottavuuden edelle.
OLE AVOIN UUSILLE OPISKELUMENETELMILLE
Tuntuuko sinusta koskaan, että sinulla on loputon määrä tehtäviä? Ettet kykene käymään läpi kaikkea lukemaasi ja tehtäviäsi tehokkaasti?
Minullekin aina välillä syntyy tuo sama fiilis - kuten on esim. viime viikon aikana - mutta etsin aina uusia tapoja tehostaa opintojani.
Yksi vinkki, jonka olen todennut todella hyväksi avuksi, on kirjoittaa kaikki muistiinpanoni "kysymys, todiste, johtopäätös" muodossa. Tämä on todella muuttanut sitä, miten näen omat muistiinpanoni sekä ymmärrän asiat, joita käymme läpi tunneilla. Paljon parempi kuin se että kirjoittaisin jokaisen pienenkin asian, joka näkyy taululla.
Toinen hyvä vinkki on, että muistat määrittää, mitkä osat lukemastasi ovat tärkeitä - ja arvojärjestys näyttäisi suurin piirtein tältä:
- Lukemasi asiat jotka antavat argumentin
- Teksti joka kuvailee tapahtumaa tai henkilöä
- Lähteet, jotka tarjoavat ainoastaan kontekstin
VIIMEISET MIELENTERVYESMUISTUTUKSET
KATSO ASIOITA SUUREMMASTA NÄKÖKULMASTA
Oletko koskaan katsonut yötaivaalle tai seissyt meren rannalla katsoen horisonttiin, joka näyttää äärettömältä? Ota tuo samainen tuntemus ja pidä siitä tiukasti kiinni, kun tunnet olosi toivottomaksi päivän aikana. Tunteesi ja mielessäsi mylläävät ongelmat ovat perusteltuja, mutta loppujen lopuksi elämässä on kyse suuremmista asioista kuin murehtimisesta.
KESKITÄ ENERGIAASI ENEMMÄN SIIHEN MIKÄ ON TÄRKEÄÄ
Koulussa ei todellakaan tarvitse ylläpitää perfektionistista ajattelutapaa jokaista pientä asiaa kohtaan. Tämä vain väsyttää ja tuo lisää turhia huolia pieneen mieleen.
KAIKKI MENEE HYVIN, PIDÄ VAIN PÄÄSI PYSTYSSÄ
Sinusta saattaa tuntua siltä, että asiat tulevat pysymään samanlaisena pitkäänkin, mutta muutos on aina matkalla. Ainoa, mitä voit tehdä on nauttia jokaisesta päivästä, kun odotat uusien tuulien lähestymistä.
🤎🤎🤎
Toivon todella, että tämä postaus auttoi sinua saamaan ideoita siitä, kuinka voit ylläpitää mielenterveyttäsi opintojen ohella sekä ymmärtämään myös kuinka tärkeää se on. Muista kysellä muiden opiskelijoiden kuulumisia ja myös vaalia omiasi.
Onnea viimeisille hetkille kevään opinnoissa ja muista, että mielenterveytesi on aina tärkeämpi asia kuin se kuinka tuottava olet!
Lue myös:
Mielenterveyden & teeskentelyn taidetta
Kuinka tukea masennuksesta ja ahdistuneisuudesta kärsivää
Paluu elämään masennusjakson jälkeen ... Miten onnistun siinä?
Ei kommentteja
Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥