Joulukuu on todellakin hurahtanut silmissä! Juurihan sitä avattiin ensimmäinen luukku, mutta nyt jo viedään toiseksi viimeistä päivää ennen itse h-hetkeä. Halusin ottaa tämän päivän siihen, että pelailen vähän tunnelmia joulukalenteristani sekä jaan muutaman oman vinkkini joulukalenterin ylläpitämisen suhteen.
AJATUKSIA JOULUKALENTERISTA
Näin muutaman surkean joulun jälkeen tämä joulu on tuntunut extra jouluiselta ja minusta on ollut ihana jakaa omia ajatuksia, vaikka muutamaan otteeseen pohdinkin, että oliko tämä edes hyvä idea. Mutta kyllä oli!
Joulukalenterin yllä pitäminen ei tietenkään ollut se joka loi suurimman joulutunnelman, mutta se oli pieni osa sitä. Suurin joulun tunne tuli kaikesta siitä joulupuuhasta, mitä pääsimme tänä vuonna kokemaan toisin kuin aikaisempina vuosina.
Kaiken kaikkiaan nautin kalenterin väkertämisestä, mutta samaan aikaan olen helpottunut, että huomenna tämä kaikki on ohitse. Rakastan joulua ja jouluun valmistautuminen on parasta, mutta kalenterin tekeminen vie yllättävän paljon aikaa ja jos joutuisin tekemään tätä joka päivä ympäri vuoden en tiedä jaksaisinko. Sisällön tuottaminen on kyllä kivaa, mutta joustavampi aikataulu kuulostaa ihanammalta omassa korvassani.
Suosittelen kuitenkin joulukalenterin luomsita jokaiselle jolta löytyy aikaa ja kärsivällisyyttä sen tekoon. Se ei ainoastaan ole hyväksi itse blogille vaan myös antaa itselleenkin hyvän ajatuksen siitä millaista blogia tahtoo ylläpitää ja ennen kaikkea millaisella aikataululla.
MITEN LUODA OMA JOULUKALENTERI?
1. Suunnittele
Joulukalenterin, kuten kaiken muunkin perusta on hyvä suunnittelu. Joulukalenteriin ei voi hypätä yks kaks ensimmäisenä päivän ilman minkäänlaista pohjaa. Jos ei tahdo tai kerkeä suunnitella koko kalenteria ja blogitekstejä suosittelen ainakin väkertämään ensimmäisen kahden viikon edestä sisältöä valmiiksi. Tämä poistaa ainakin osan stressistä, että onnistuuko kalenterin pitäminen.
2. Teema
Se miksi minusta tämän vuoden kalenteri onnistui johtui suurimmalta osin siitä ideasta että olin valinnut kalenterille teeman, minkä ympärille rakentaa koko kalenteri. Tämä oli hyvä idea kahdesta syystä; 1) luukkujen sisällöt oli helppo keksiä ja 2) itse kalenteri sai kokonaisuuden joka oli yhtenäinen eikä se ollut mikään sillisalaatti. Plus, kalenteri itsessään tuntui minusta paljon kiinnostavammalta kun jokainen luukku pyöri saman teeman ympärillä.
Muutama postaus taisi tosin olla sellainen, jotka eivät ehkä ihan liittyneet valitsemaani teemaan (stressivapaa joulu), mutta pääsääntöisesti kuitenkin yhtenäisyys joulukalenterissani minusta näkyy.
3. Ajastaminen
Olemme varmasti kaikki tottuneet siihen, että joulukalenterit ilmestyvät joka päivä samaan kellonaikaan. Postausten ajastaminen on siis todella hyvä idea. Ei ainoastaan, jotta ihmiset osaavat tulla blogia kurkkimaan uuden luukun auetessa, vaan se myös helpottaa omaa arkea. Ei tarvitse stressata, että nyt se postauksen julkaiseminen unohtui. Tämä minun pitäisi oppia myös instagramin puolella, mutta en ole täysin varma; voiko instagramissa ajastaa julkaisut?
4. Kuvat
Kuvat ovat aina olleet minulle pieni haaste ja tunnen suurta painetta niiden kanssa. Pidin muutaman päivän jotka olivat "valokuvauspäiviä" ja tämä auttoi todella paljon. Ei ainoastaan, että sain kuvia pankkiin vaan myös itseäni kokeilemaan uusia kuvakulmia.
Suosittelen myös lämpimästi räpsimään paljon kuvia, jos ja kun käyt jossain. Esimerkiksi joulumarkkinoilla. Ei ainoastaan, että saat kuvia sosiaaliseen mediaan käyttöön tai joulukalenteriin, vaan myös muistoksi itsellesi.
Kaikkien kuvien ei myöskään tarvitse sisältää jouluun liittyviä asioita kuten valoja, koristeita tai edes värejä. Eikä kuvan edes tarvitse liittyä mitenkään postauksen aiheeseen. Eikä niitä tarvitse olla kuin se yksi kappale.
5. Älä ota stressiä
Sama kuin joulussa itsessäänkin joulukalenterista ei kannata ottaa stressiä. Se ei ole pakollinen blogille tai millekään muulle sosiaalisen median alustalle eikä sitä ole pakko toteuttaa kahdenkymmenenneljän päivän ajan. Halutessasi voit yhtä hyvin tehdä "12 päivää joulu" aiheisen julkaisuputken.
Jos huomaat, että ajatuskin tuottaa liikaa paineta astu pari askelta taaksepäin ja mieti miksi. Eikö sinulla ole aikaa suunnitella? Eikö valitsemasi teema ole oikea? Jos huomaat, ettei kalenteri tule onnistumaan ja et voi joko toteuttaa sitä ollenkaan tai sinun on keskeytettävä se tee se. Älä pakota itseäsi tekemään jotain mihin sinulla ei riitä motivaatio. Se on ihan ok.
Ei kommentteja
Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥