Aloitin kodin "jouluistamisen" jo marraskuun puolella laittamalla jouluvalot esiin ja päädyin jopa ostamaan hetken mielijohteesta suloisen 60cm kuusen meille - olimme siis katselleet jo kuusta ja päättäneet minkä ostamme, mutta näin tämän sitten kauppareissulla ja se tuntui niin täydelliseltä, että minun oli pakko ostaa tuo kyseinen kuusi. Aloin sitten pohdiskelemaan toisenlaista asiaa; tuntuuko sinustakin että se joulun ja kevään välillä oleva aika on hiukan outo, mitä tulee sisustukseen? Miten sitä tulisi sisustaa koti tammi- ja helmikuun aikana kun joulukoristeet ovat poissa? Milloin ne joulukoristeet kuuluisi edes ottaa pois?
En ole koskaan aikaisemmin asiaa miettinyt, sillä joulukoristeet eivät olleet sellainen mihin kykenin rahani käyttämään aikaisemmin. Viime vuosi sai minut kuitenkin havahtumaan tuosta tammi-helmikuun välisestä ihmeellisestä ajasta jolloin tuijottelin jouluisia koristetyynyjni pohtien kuinka ne eivät sovi tähän vuodenaikaan. Milloin ne kuuluisi edes ottaa pois? Monet ottavat joulukoristeet pois loppiaisena, mutta toiset puolestaan haluavat nauttia niistä nuutinpäivään asti. Ja mitä laittaisin sitten tilalle? Koti tuntuu jäävän todella tyhjäksi joulukoristeiden kadottua piiloon kaappien syvyyksiin tai kellariin.
Kun asialle antaa aikaa ja sitä pohtii niin kyllä se on aika ilmiselvää, minkälainen sisustuksen kuuluu tuolla kyseisellä aikavälillä olla. Sisusta sisätilat sillä, mitä näet ikkunasta ulos katsoessasi. Ulkona ei näy vielä kukkia, mutta silloin näkee puita ja pensaita lumen peitossa. Ja koska tammi- ja helmikuu ovat usein hyvin kolkkoja säämielessä, sekä päivät ovat lyhyempiä, on todella hyvä idea tuoda kotiin valoisuutta neutraaleilla väreillä! Ei ole hyvä idea elää pimeässä luolassa talven pimeyden vallitessa - vaikka itse hiukan tummemmasta värityksestä pidänkin. Itse tein tässä sellaisen sisustusratkaisun, että otin muutamat mustat verhot olohuoneestamme pois ja vaihdoin valkoiset tilalle. Huone muuttui heti avarammaksi ja valoisammaksi, vaikka muuten makumme sisustuksen suhteen on hyvin tumma. Nyt mieheni pohtii josko vaihtaisimme mustat verhot makuuhuoneessakin valkoisiin, koska kyseinen huone tuntuu pimeältä laatikolta olohuoneeseen verrattuna.
Vaikka mitään joulukoristeita ei muutamaan vuoteen elämässäni ollutkaan tuomassa joulun tuntua kotiin olen silti aina tottunut siihen, että joulukoristeet häviävät takaisin kaappien pimentoon kun lähestytään tammikuuta. Viime vuonna opin, kun puhutaan käsitteestä "12 days of Christmas" tällä tarkoitetaan aikaa joulun jälkeen eikä ennen. Olen näköjään asunut tynnyrissä koko elämäni, mutta en oikeasti tiennyt tätä. Se on nimittäin todella vanha perinne olla ottamatta joulukuusta pois näytiltä ennen tammikuun 6 päivää. Joillekin taas nuutinpäivä, jota vietetään 13.tammikuuta on se virallinen joulun juhlakauden päättämis päivä. Tämä auttaa jonkin verran meitä, jotka pyörimme sen kysymyksen ympärillä milloin oikeasti hankkiutua kuusesta eroon. Tietysti jokainen oman makunsa mukaan, mutta tämä on ihan hyvä perus ohje mitä noudattaa. Milloin teidän taloudessa joulukuusi saa lähteä?
Joten, kun aloitan joulun poistamisen kotoani yritykseni on kuitenkin jättää kaikki talviaiheinen esille. Eli toisin sanottuna kaikki joulukamat pois. Asiat joissa lukee "Jolly" "Santa" "Christmas" jne. Ja poistan jopa kaikki punaista väriä olevat asiat - tyynyt, viltit, patalaput ja pyyhkeet. Ornamentit joulukuusesta saavat lähteä. Joulun lähtölaskennat, kalenteri ja adventtikynttilät laitetaan pois. Jäljelle jää siis värimaailma joka on suht neutraali sekä yllättävän paljon vihreää.
Muistan pitäneeni yhtenä vuonna joulukuusen todella pitkään esillä - ja taistelin siitä kynsin ja hampain myöskin - ja harkitsin suloisen kuusemme pitämistä tänä vuonna esillä ainakin sinne tammikuun loppuun asti. Viime viikonloppuisen olohuone uuteen järjestykseen talkoiden jälkeen kuusi sai kuitenkin lähteä. Pieni kuusi ilman korsteita on täydellinen talvinen koriste, mutta paikkaa ei kyseiselle puulle enää jäänyt uuden järjestyksen myötä.
Kaikkien muiden vuoden aikojen ohella tekstuuri on todella tärkeää. Se on todella hyvä tapa luoda kiinnostusta neutraaleja värejä kohtaan tai oikeastaan mitä tahansa väriä. Tekstuuria voi tuoda orgaanisten materiaalien kautta kuten puun tai vaikka käpyjen. Seppele, pikkuinen puu ja kuusen oksat tuovat omanlaisensa tekstuurin. Tekstuuria on helppo lisätä myös vilttien ja tyynyjen välityksellä. Ja tietysti myös kerrostaminen on hyvin tärkeää kylmien talvikuukausien aikana. Kerrokset auttavat tuomaan mukavuuden tunnetta varsinkin sen tyhjän tunteen jälkeen, mikä syntyy kun kaikki joulukoristeet ovat poissa. Kerrostamista voi helposti lisätä verhojen, mattojen, tyynyjen ja vilttien avulla. Kerrostaminen voi olla myös jonkin asian lisäämistä kuten kynttilöiden tai havuoksien.
Tarjottimien lisääminen käyttämättömille penkeille, sängyn päätyyn tai kahvipöydälle lisäävät myös mukavuuden tunnetta. Tarjottimille voi asettaa esimerkiksi kirjoja, lehtiä, kynttilöitä ja jotain muuta pientä extraa.
Se on aina ollut minulle hiukan hassua pitää edes nuo pikkuiset kuuset esillä joulun jälkeen, kun ne muistuttavat silti joulusta. Kuitenkin kun asiaa pohtii pidemmälle se tuntuu käyvän järkeen jättää kuuset ilman korsteita esille joulun jälkeen. Se tuo sitä ulkona olevaa kaunista talvisuutta kotiin. Pidän ajatuksesta, että luonto sanelee millainen sisustuksen kuuluisi olla. Kukkia keväällä. Kurpitsoita ja ruskan lehtiä syksyllä. Kesä tuo puolestaan paljon kirkkaita ja iloisia värejä. Ja talvi... Noh, lumisia puita ja oksia.
Mitä itse teet kotisi sisustuksen kanssa noina tammi- ja helmikuun oudon tylsinä päivinä?
Ei kommentteja
Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥