Vuonna 2015 ilmestyi mainoskampanja "Don't Measure A Woman's Worth By Her Clothes", minkä viesti oli yksinkertaisesti; Mitä tahansa nainen pukee päälleen se ei ole hyväksyttävää. Ihmisoikeuhsryhmä jonka logon alla nuo mainokset olivat on sveitsiläinen Terre Des Femmes, mutta he eivät olleet millään tavalla mukana tämän kampanjan luomistyössä. He antoivat kuitenkin asiasta lausunnon; "Kampanja on hyvin tehty, ja periaatteessa me tuemme viestiä mitä tämä kampanja levittää; ihan sama mihin nainen pukeutuu, häntä tullaan arvostelemaan siitä." Alkuperäisesti tämän kampanjan olivat luoneet Theresa Wkokka ja Frida Regeheim yhdessä Miam Ad School opiskelijoiden kanssa Hampurissa, Saksassa. Idea ei ole kuitenkaan uusi, sillä tämä sama toteutus on tehty vuonna 2013 Pomona Lake:n toimesta. Tämä on oikeasti todella hyvä muistutus siitä, että aivan liian useasti naiset ja tytöt joutuvat liiankin usein arvosteltavaksi niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin pukeutuminen.
Vuoden 2015 kampanja vangitsevat kolmeen kuvaan aiheen absurdisuuden mittaamalla naisen paidan pääntien, hänen hameensa pituuden ja jopa hänen korkonsa korkeuden. Kuva osoittaa yksinkertaisella metodilla kuinka valitettava fakta tämä on, että ihan sama mitä nainen valitseekaan ylleen hänet voidaan ja todennäköisesti tullaan asettamaan oletusten kohteeksi siitä, millainen hänen persoonansa on, onko hän kuinka promiskuiteettinen ja ylipäätänsä millaisia hänen tavoitteensa ovat.
On surullista ajatella, että tämä edelleen, herran vuonna 2021, on hyvinkin ajankohtainen asia. Ylipäätänsä, että se on asia josta täytyy kynsin ja hampain taistella; vapaudesta pukeutua, miten itse haluaa. Hameen pituudella, pääntien syvyydellä tai kengän koron korkeudella on toki tekemistä sen kanssa kuinka kotoisaksi henkilö tuntee itsensä. Mutta tämä ei aina tarkoita, että vain tissivälin näyttäminen olisi itsevarman naisen merkki. Itse henkilökohtaisesti pidän poolopaidoista ja tunnen itseni yhtä itsevarmaksi sellaisen paidan kanssa kuin topin kanssa. Kyse ei ole omalla kohdallani ihon näyttämisestä, sen piilottamisesta tai edes siitä tahdonko huomiota tai en. Kyse on yksinkertaisesti omasta mielialastani, mitä tahdon juuri sinä päivänä laittaa päälle.
Vietän suurimman osan ajastani työpaikalla, jossa meidän kuuluu käyttää työasua ja tämä on yksi syy miksi haluan panostaa pukeutumiseen päivinä jolloin en ole töissä. Vaatteet ovat yksi todella hyvä itsensäilmaisemistapa ja varsinkin työssä jossa kuuluu käyttää työasua on vapaa-ajalla kivempi pukeutua niin kuin itse haluaa. Tämä on myös helpottanut paljon oman tyylini etsimistä, sillä työasun myötä olen enemmän alkanut tutkimaan millaisista vaatteista ja tyylistä itse pidän.
Huomion saaminen ei kuitenkaan aina riipu vaatetuksesta. Muutama ystäväni on kokenut ihan normaalissa farkku ja t-paita yhdistelmässä seksuaalista ahdistelua ja saanut osakseen lausahduksen; "Mites pukeudut noin viettelevästi". Mikä sitten on "ei viettelevää" ja sopivampaa vaatetta, jos ei tahdo osakseen miesten liiankin tyrkyttävää käytöstä? Yksinkertaisesti se ei ole edes naisen päänvaiva. Yksi typerimmistä väitteistä on etteivät miehet osaa hillitä itseään, eivätkä he tiedä mitä tekevät lähestyessään naista seksi mielessään. Mies voi ennemmin koskea naistyöntekijää, joka työskentelee tiskillä myyjänä kuin toimistossa johtoasemassa olevaa naishenkilöä. Kyseessä ei siis oikeasti ole "hän ei vain pysty hillitsemään itseään". Mies pystyy, hän vain päättää kuka on hyväksyttävämpi kohde. Sama kuin baarissakin mies ottaa ja valitsee kohteekseen henkilön, joka näyttää heidän silmissään tarpeeksi haavoittuvaiselta tai henkilöltä joka on tullut baariin etsimään vain yhden illan juttua. Mutta ulkonäön perusteella sitä ei voi muuta kuin arvailla ja sekin on väärin.
Koska elämme "vallankumouksellista" aikaa, jossa naiset ovat rohkeampia avaamaan suunsa, kertomaan mielipiteensä ja vapaampia tekemään asioita, niin samalla myös miehet ovat "kehittyneet". Tai oikeastaan kasvaneet sen ympärille, miten saavat naiset pukeutumaan miten haluavat. Edelleenhän miesten päässä on se ajatus että naiset haluavat miesten kertovan mitä tehdä ja ennen kaikkea heidän hyväksyntänsä. Tottahan tämä on osittain, sillä itse ainakin myönnän, että tahdon kuulla kumppanini mielipiteen, saada hänen hyväksyntänsä asioihin, mutta vain kumppanini. En todellakaan kaipaa muiden miesten mielipiteitä omista vaatteistani, mutta en myöskään tahdo kumppanini vaikuttavan pukeutumiseeni niin, että se muuttuu täysin.
Tapasin empatiakyvyttömän eksäni aikana jolloin itse en ollenkaan tiennyt minkälaisesta tyylistä pidin tai mikä oli se oma juttu. Olin vielä niin nuori ettei minun tarvinnut tietää ja yhdellä lauseella "ai tuonko laitat päälle", hän sai minut poistamaan monta vaatekappaletta, joita nykyisin rakastan. Hyvänä esimerkkinä juurikin tuo poolopaita. Rakastan korkeakauluksisia paitoja, mutta en sen vuoksi, että se peittäisi ihoa. Ei. Se on elegantti, klassinen ja välillä se saa tuntemaan itseni boheemiksi taitelijaksi ja toisinaan taas muotilehden toimittajaksi. Mikään aikaisemmista vaatteistani edellisen suhteeni aikana ei tuonut tuollaista itseluottamuksen tunnetta, vaan ainoastaan sen "jes hän hyväksyy" fiiliksen. Nykyään puolestaan vältän tuollaista ajatusmaailmaa, minkä ansiosta olen saanut itseluottamukseni näkymään ulospäinkin.
Minusta on ihan sama mitä laitat päällesi, oli korkosi korkeus 10 senttiä tai 2 senttiä, kunhan tunnet itse olosi mukavaksi niin muulla ei ole väliä. Loppupeleissä vaate ei kuitenkaan kerro mitään elämästäsi, aatteistasi tai luonteestasi. Sillä voi yrittää tuoda itseään enemmän ulospäin, mutta vaate ei paljasta kaikkea. Olen itse ottanut nyt asenteeksi asiakaspalvelussa työskennellessäni kehua asiakkaiden vaatteita, varsinkin jos se on yhtään räikeämpi tai massasta erottuvampi tai jos muutenkin ajattelen itse asun tai vaatteen olevan upea. Vaikka puemmekin tiettyjä vaatteita itseämme varten on sitä kiva saada välillä kehuja lempi villapaidasta, korusta tai housuista eikä vain joutua ainaisen arvostelun kohteeksi.
Naisen arvo ei perustu hänen vaatetukseensa, eikä hänen itseluottamuksensa nojaudu siihen, miten paljon ihoa hän näyttää.
Mikä on sinun lempivaatteesi tai asusteesi?
myöhäiset onnittelut; hyvää naistenpäivää!
Ei kommentteja
Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥