Vietät monta tuntia miettien täydellistä postausta. Suunnittelet sen, kirjoitat, otat kuvat, sommittelet vielä, jotta se näyttäisi mahdollisimman hyvältä. Olet ylpeä painaessasi "julkaise" nappulaa ja .... heinäsirkkoja.
On kulunut päiviä, viikkoja, jopa kuukausia eikä kommentin kommenttia ole jätetty yhteenkään blogipostaukseesi. Edes kävijämäärä ei ole hivellyt kattoa. Kuka tahansa bloggaaja voi sanoa tunteneensa tuon saman tappion tunteen, kun olet käyttänyt monta tuntia yhden postauksen luomiseen eikä kukaan anna sille haluamaasi huomiota.
Miksi blogata ollenkaan? Miksi antaa kaikkensa ja ei saada mitään takaisin?
Luota minuun kun sanon tämän; Tiedän tuon tunteen ihan liiankin hyvin. Olen itse blogannut jo melkein seitsemän vuotta ja olen käynyt kaikenlaiset ylä ja alamäet, mitä tulee bloggaamiseen tarkoituksen kanssa. Olen kokenut ne hiljaiset hetket jolloin kommentteja ei kuulu kuukausiin ja niitä hetkiä jolloin lukijamääräni ei ole kasvanut ollenkaan melkein vuoteen. Tiedän millaista se on, kun on blogi, joka taputusten sijaan kuulee ainoastaan sirkkojen sirkuttamista.
Mutta tiedän myös, miten nousta ylös tuosta muutamalla yksinkertaisella kikalla ja tässä postauksessa jaan ne kanssasi!
y k s i // et kutsu ihmisiä blogiisi
Kun olet painanut "julkaise", niin se on sitten siinä. Eikös? Kaikki työ on vihdoin tehty ja nyt voi vain nojata taaksepäin tuolissa ja katsoa kuinka ihmisiä satelee vain blogiisi lukemaan uusinta kirjoitustasi. Toivon, että se olisi näinkin helppoa!
Mutta oikeasti, kun painat "julkaise" niin se on vain ensimmäinen askel, jotta saat blogisi huomatuksi ja luetuksi. On paljon enemmän, mitä sinun kannattaa tehdä, joten pysähtyminen tässä vaiheessa vain tarkoittaa häviötä blogillesi.
Mitä voisit sitten tehdä, kun olet valmis jakamaan tekstisi maailmalle? Kutsu muita lukemaan se tietysti!
Voit oikeasti tehdä tämän monella tavalla, mutta sosiaalinen media on tietysti ilmiselvin vaihtoehto sekä tuottavin. Kun mietit blogisi aikataulua niin mieti samalla myös oman somesi aikataulua. Jaa postauksessi kaikissa someissa - facebook, instagram, pinterest, twitter jne. - joihin olet vain kirjautunut. Vaikka blogilla olisi 300 lukijaa ei ole mahdollista, että he kaikki huomaisivat uuden postauksen ilmestyneen. Toiset selaavat enemmän instagramia kuin bloggeria ja siellä sitten voivat törmätä julkaisemaasi ilmoitukseen; "Hei blogissa on uusi postaus!" Suosittelen myös facebookissa liittymään blogi ryhmiin kuten Bloggaajat sekä Bloggaajat ja vloggaajat.
villatakki // m o n k i
t-paita // h & m
vyö // h & m
farkut // v e r o m o d a
k a k s i // postauksesi ovat liian vaikeaa luettavaa
Mikään ei ole pahempaa kuin mennä lukemaan postausta ja huomata, että se on vain viisi suurta kappaletta tekstiä, jotka on liitetty yhdeksi teksti möykyksi. Olen nyt rehellinen sinulle; jos itse päädyn tällaiseen blogiin niin yleensä suljen heti sen välilehden. Miksi? Koska tekstiä on vaikea lukea!
Yhteen lyntättyjen kappaleiden lukeminen kirjassa on oma asiansa, mutta blogipostauksessa siitä syntyy vain suuri tekstihirviö. Postausten kuuluu olla miellyttäviä, sulavia ja silmään pistäviä - eikä pitkissä kappaleissa tekstiä ole mitään silmään pistävää.
Sen sijaan pidä tekstit yksinkertaisina. Lisää väliotsikoita, lihavoituja tekstejä ja quoteja, jotta postaus pysyy raikkaana ja miellyttävänä lukijoillesi.
Olen sanonut tämän aikaisemminkin ja sanon uudestaa - suurimman osan ajasta postaukset silmäillään vain läpi, joten suurinta osaa blogisi sisällöstä ei edes lueta oikeasti läpi. Sääli vai mitä?
Tämän vuoksi on oikeasti tärkeää, että rikot aiheet postauksen sisällä juuri väliotsikoilla ja lihavoit, kursivoit tai alleviivaat tärkeimpiä kohtia tekstistä. Näin lukijasi huomaavat silmäillessään nuo ns. pääkohdat tekstistäsi, joka rohkaisee lukemaan koko tekstin.
Jos et ole aikaisemmin tehnyt tätä niin ei ole liian myöhäistä virkistää vanhoja postauksia tällä tekniikalla.
k o l m e // postauksesi ovat liian lyhyitä
Kyllä, luit oikein. Kukaan ei lue tuottamaasi sisältöä sen puutteen vuoksi.
Ajattelet varmasti, että jos pidät postaukset lyhyinä ja ytimekkäinä se on lippusi saada muut lukemaan blogiasi ja jopa tulemaan takaisin. Et voisi olla kauempanakaan todellisuudesta. Kun postauksesi loppuu ennen kuin lukija edes ehtii saada mitään irti siitä niin ei ole ihme että suuri parvi sirkkoja sirkuttaa blogissasi. Sinun täytyy antaa lukijoillesi jotain, jotta he puolestaan antaisivat sinulle! Eivätkä he saa mitään 400 sanasta (yleisesti sanottuna).
Mikä on sitten se maaginen numero, jolla ihmisiä saa houkuteltua blogiisi?
Henkilökohtaisesti itse en usko, että sellaista numeroa olisi. Tärkeintä on, että teet postauksestasi tarpeeksi pitkän, jotta kertomasi pointti tulee esille eikä tektsi kasaannu liian pitkäksi, jotta lukijoiden kiinnostus katoasi puolivälissä. Blogivuosieni aikana olen lukenut monen monta mahtavaa blogia, joiden tekstien puolivälissä tylsistyn - ei sen sisällön vuoksi, vaan koska se on niin pitkä.
Jos olisi pakko sanoa joku maaginen numero itse sanoisin n. 1200-1600 sanaa.
Mitä jos ei keksi niin paljon kirjoitettavaa?
Sitten se aihe, jonka olet valinnut ei ole vielä valmis julkaistavaksi! Ennen kuin itse aloitan postauksen kirjoittamisen varmistan, että olen hahmotellut aihealueet, jotka esiintyvät kirjoitelmassani. Tämä oikeasti helpottaa yksityiskohtaisempaa tekstiä ja pitää sinut aiheessa. Et karkaa sivuraiteille.
Ennen kuin alat kirjoittamaan pidä pieni aivoriihi ja kirjoita ylös ainakin neljä väliotsikkoa, jotka voit yhdistää postauksen kokonaisuuden kanssa. Tällä postauksella on esimerkiksi viisi väliotsikkoa. Valmiin tekstin kannattaa antaa myös ns. "muhia" muutama päivä luonnoksissa ennen julkaisua. Lue se pari kertaa läpi ja muuta tai lisää tekstiin lauseita.
n e l j ä // otsikkosi eivät ole silmään pistäviä
Mikä on pahempaa kuin tylsä blogipostaus? Tylsä otsikko.
Jos et saa ketään klikkaamaan postaustasi niin silloin sinulla on todella vaikeaa saada ketään lukemaan sitä. Tämän vuoksi oikean otsikon valitseminen on todella tärkeää bloggaamisessa. Jos teet sen oikein saat enemmän kävijöitä. Tee se väärin niin heinäsirkat eivät ole lähdössä mihinkään.
Joten... Miten sitten kirjoitat silmään pistävän otsikon?
Noh, se on jo itsessään oma aiheensa, mutta ihan näin alkajaisiksi sen pitää olla sellainen, jota klikkaat ilman minkäänlaisia extra kysymksiä. Keksi tavallaan click-bait tyyppisiä otsikoita. Tiedät itsekin, että näihin syötteihin sinäkin välillä jäät koukkuun. Click-bait otsikoista syntyy heti suuri uteiliaisuus, jonka vuoksi et voi estellä itseäsi klikkaamasta ja lukemasta - vaikka postaus saattaakin paljastua täysin erilaiseksi. (jota en oikeasti neuvo sinun tekemään!)
Vaikka et sattuisikaan olemaan ammattilainen toimittaja, on olemassa kuitenkin työkaluja, jotka voivat auttaa sinua!
Olen itse alkanut käyttämään tällaista sivustoa kuin headline analyzer, ennen kuin päätän pysyvästi postauksen otsikon. Toki sivusto on englanniksi eikä hyväksy Suomea, mutta pieni kielitaito ei ole koskaan ollut pahitteeksi. Työstän otsikkoa niin kauan kunnes saan yli 70 pistettä. Sitten käännän sen vain Suomeksi. Kannattaa testata, jos sinulla on vaikeuksia keksiä otsikoita.
Hyvä kikka on myös selailla muiden blogeja ja katsoa, millä tavoin he ovat otsikoineet omat postauksensa. Tutki myös omaa käytöstäsi. Minkälaiset otsikot saavat sinut klikkaamaan ja lukemaan postauksia?
v i i s i // et anna syytä lukijoille tulla takaisin
Kun olet työstänyt sen täydellisen postauksen ja saanut vakaan yleisön, joka ilmestyy aina lukemaan tuottamaasi sisältöä niin, mitä seuraavaksi sitten heille? Annatko heille hyvän syyn pysyä blogisi lukajana ja tulemaan takaisin? Jos et ole ihan varma, miten vastata tähän kysymykseen niin todennäköisesti vastauksesi on kieltävä. Et anna heille syytä tulla takaisi!
Joten miten voisit saavuttaa toisen laisen vastauksen? Todella, todella monella tavalla!
Se tosin riippuu ihan omista tavoitteistasi. Haluatko, että lukijasi pysyvät sivullasi lukeakseen lisää postauksia vai ostaakseen tuotteita joita tarjoat?
On hyvä aina muistuttaa postauksen lopussa, jos sinulla on tuotteita tarjota sekä ennen kaikkea ole yhteydessä lukijoihisi. Vastaile kommentteihin ja luo keskustelua heidän kanssaan niin kommenttikentässä kuin vaikka blogille luodussa facebook sivussa.
Oli bloggaus tavoitteesi, mikä vain varmista, että ansaitset ne oikealla tavalla. Olemalla läsnä postausten ulkopuolellakin. Muuten luot sisältöä blogiin ilman minkäänlaista määränpäätä mielessä.
Voi tuntua aluksi hyvinkin pelottavalta muuttaa omia bloggaus tapojaan, mutta sitten kun löydät sen mitä oma lukijakuntasi kaipaa ja miten he vastaavat sisältöösi luot sellaisen tilan joka pörisee elämää!
Auttoiko mikään näistä vinkeistä oman blogisi heinäsirkkojen häätämisessä?
Muista seurata blogia myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa (@paulinetheblog), jotta pysyt ajan tasalla postauksistani!
Hyviä vinkkejä! Muutama näistä lähtee ehdottomasti testiin :)
VastaaPoistaHyvä jos jostain näistä on apua sitten 😄
PoistaHyvä postaus! Tosi olennaisia pointteja. Olen usein miettinyt, onko bloggaajan mahdollista tosissaan menestyä ilman sosiaalista mediaa. Eipä varmaan. Blogit ilman yhdenkään somekanavan käyttöä mainostukseen pysyvät aika pienen piirin tiedossa.
VastaaPoistaKiitos. Jos tahtoo saada ison ja aktiivisen lukijakunnan niin se ei välttämättä onnistu ellei jaa blogia ja postauksia somessa. Muut ei löydä blogia jos ei kerro siitä
PoistaTosi hyödyllinen postaus ja vinkit rhdoehdottom käyttöön! Samaistuin melkein joka kohtaan ja siksi postauksia ei vain tule ulos. Aiheita kyllä on mutta toteutus on vaikeaa... Kuulun just tohon kastiin että lyhyt postaus on hyvä mut nyt ku ajattelee niin eihän niistä saa mitään irti joten miksi vaivautua lukemaan. Kiitos tästä <3
VastaaPoistaHyvä jos näistä oli apua 😄
PoistaJos on paljon aiheita muttei tekstiä synny nii suosittelen lämpimästi kokeilemaan tota aivoriihiä, aiheen ns. pilkkomista pienempiin osiin. Jos postuas ei tunnu syntyvän siitä auheesta niin sitten siirtyisin seuraava. Se kun voi olla ettei koko aihe ole itselle oikea.
Kiva post. Mulla on jostain syystä asetuksena automaattisesti kommentointi kielto ja välillä unohdan julkaistessa jutun sallia kommentoinnin ja sitten kelaan ku ei oo tullu mitään kommenttia ja sit päivä julkaisusta kun sen sallii niin ei kukaan sitä ala enää avaamaan vastatakseen omill mielipiteillä uudestaan.. 😂💁
VastaaPoistaJos se kielto menee itestään päälle nii suosittelisin ottaa yhteyttä ylläpitoon. Sullahan oli blogi nyt siirtyny nouwiin (?) Se on inhottavaa nii itelleen ku ärsyttävää lukijoille, jotka ei sitten todellakaan tule takaisin kosks tietävät/olettavat etteivät uudessakaan postauksessa pääse kommentoimaan
PoistaSiirryun bloggeriin
Poistawww.moreorlesskatri.blogspot.com
Tosi hyviä poimintoja. Ylipäätään yhteisöllisyys on musta bloggaamisessa tärkeää. Se, että jakaa muita kiinnostavia vinkkejä, vastaa kommentteihin ja kommentoi myös muiden blogeja. Mulla on nyt muiden bloggarien kiinnostavien blogipostausten kommentointi vähän jäänyt kaiken kiireen keskellä, mutta kesällä sille toivottavasti löytyy säännöllisemmin taas aikaa.
VastaaPoistaKommentointi on aina itelläki vähän sellasta ns. jaksottaista. Toisinaan sitä tekee paljon ja toisinaan taas ei niinkään. Just tälleen talvella se on pikkusen vähäsempää, mut sit taas kesällä ei. Tää on sinällään aika hassua ku kesäsin ei moni bloggaa samalla tavalla 🙈
PoistaTosi hyvä postaus! nimimerkillä tuore blogin päivittelijä ✖️
VastaaPoistaKiitos! Toivottavasti näistä on aupakin :D
PoistaTosi hyviä vinkkejä! Itellä kävijämäärät ovat tällä hetkellä tosi alhaisia, mutta se on tosi tervetullutta. Joskus on kiva, että vain vanhat tutut lukijat käyvät lukemassa mun juttujani, kun ei ole hirveästi aikaa tai inspiraatiota hioa postauksia päiväkausia :D
VastaaPoistaSe on aina jotenki tosi ihanaa, kun näkee vanhoja kasvoja. Tulee olo että on tehnyt jotakin oikein xD
Poista